Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

05 May 2010

Yang Pertama & Kedua...


Hallllooooooooooooooooo...

Hye guyz, lama gilos aku x update blog kan??? Semuanya atas2 sebab yg x dpt dielakkan. Huhu...sgt sedih okeyyyyy!!!

Now, i'm 36weeks++ pregnant!!! Anytime jer bleh deliver nih. Tak sabar pon ader, berdebar2 pon ader!!! Seriussss...pregnant kali ni amat2 memenatkan!!!

Kalau dulu, 2 tahun yg lepas.......trimester per-1 tu sedia maklumlah mcm apa mabuk2 nya. Masuk trimester ke-2 dah rasa ok and x hadapi byk masalah sgt. FYI guys, i & hasben menjalikan hubungan jarak jauh. Time tu i kat Putrajaya, Cik Abg Chomel kat Kuantan. Memanglah sedikit sebyk i rasa ketidakselesaan sbb terpaksa melalui saat2 kehamilan tanpa suami tercinta di sisi. Weekend hasben & wife that time.....Huhu!

Walaupon tidak bersama suami disaat kehamilan per-1, kehadiran baby dlm perut ini amat2 memberi semangat kpd mama dia. Dgn kehadiran dia mama x rasa pun yg masa kesorangan menjalani kehidupan seharian di bumi Putrajaya. Dan i pasti tidak semua org boleh jd setabah dan sekuat yg diingini.....

Masuk trimester ke-3, keadaan badan makin sarat. Weight pon xyah ckplah. Mmg naik mendadak!!! Nak kata mkn byk xder byk sgt, tp tipulah kalo aku ckp aku x berselerakan???Hehehe.....Dan seperkara lg kalo korang nak tahu, dulu umah sewa aku berada di tingkat 5 tanpa lifttttt! Can u imagineeeeeee??? Setiap hari aku mendaki anak tangga w'pon rasanya cam nak terbang jer naik ke atas. Tp. seriusss, semua itu tidak mendatangkan masalah pon kpd aku. Kaki ke badan ke xderla rasa sakit2 sgt. Pinggang ke belakang ke semuanya berada dlm kadaan cergas! Iyer, saya sgt2 cergas sewaktu pregnantkan yg per-1 dulu....

Masih teringat kenangan ketika berpuasa waktu pregnant yg per-1 dulu. Aku masih boleh pergi menunaikan solat terawih berjemaah di surau berdekatan. Time tu susah nak ckp mcm mana perasaan aku. Seronok, excited, bersemangat semua ader. Tiada pon keluhan atau rintihan yg dikeluarkan dr mulut ini. Ntah kenapa, kehadiran anugerah Allah ini amat2 memberi aku kekuatan w'pon terpaksa menjalaninya sendirian. Terima kasih byk2 kpd housemate, ofismate dan kwn2 yg begitu byk membantu dan memberikan sokongan!!! Korang mmg superb!!!!! Tak tau camner nak balas segala jasa dan budi baik korang. Huhu...terharu sgtttt!!!

Akhirnya, due semakin hampir. W'pon tidak berasa sgt kesakitan dan kelenguhan sepanjang mengandung, kesukaran mengusung perut yg semakin membeso itu mestilah juga terasa kan. Tipulah kalo rasa ringan jer dah masuk trimester ke-3. Hehe...Aku mengambil keputusan utk bersalin di kampung halaman dan terpaksa amik cuti 2 minggu awal utk mengelakkan aku terberanak di Putrajaya. Alhamdulillah, w'pon overdue 4 hari dan ader sedikit masalah semasa hendak bersalin, Nur Ayrissa akhirnya selamat juga keluar melalui pintu yg betul! Hehehe....


Dannnnnnnnnnnnnnnnn......

Pada Oktober 2009, aku disahkan mengandung lg buat kali yg ke-2!!!! OMG...mmg x expect utk mengandung dlm waktu terdekat ini. Apapon, kita harus memanjatkan syukur kpd Allah atas rezeki dan anugerah yg tidak ternilai ini.

Trimester per-1 amat2 menyakitkan. W'pon muntah2 itu kurang berbanding pregnant yg per-1, rasa bisa seluruh badan amat2 mencengkam!!! Ya Allah, rasa x terdaya utk melalui dugaan ini. Rasa give-up, serabut, pressure semua ader. And at da same time kita kena menguruskan anak, suami & rumahtangga. Nasib baik suami memahami dan byk membantu. Tetapi bg Nur Ayrissa, dia masih lg tidak faham dan masih lg memerlukan perhatian yg sepenuhnya drp aku lebih2 lg dia lebih rapat dgn aku berbanding ayah dia. Mmg sgt2 menguji kesabaran.................

Berakhirnya trimester per-1 bermakna berakhirnya mabuk2 time. Ya Allah, hanya tuhan jer tahu rasa kelegaan di hati. Badan dah beransur pulih dan segar. Cuma kepenatan yg tidak terbendung amat2 dirasai. Yerlah kan, as a carrier women, wife and mother sendiri fahamlah. Dan pd ketika ini beruntungnya kalo kami mempunyai bibik. Hahaha...tp apakan daya, kami masih lg belum mampu utk itu!!!

Dikala perut semakin membesar, urusan di pejabat juga tidak menang tgn dibuatnya. Kesibukan di pejabat sedikit sebyk mendatangkan stress kpd aku. Kdg2 rasa nak berhenti kerja pon ader. Huhu.....Balik umah rasa nak baring jer. Nak rehat jer puas2. Sian sgt kat hasben and Ayrissa. Aku tidak mampu utk melayan mereka sebaik mungkin. Berakhirnya trimester ke-2 amatlah dinanti-nantikan.

Masuk trimester ke-3, badan semakin berat dan sarat!!! Kaki ini seakan tidak berdaya lg utk melangkah. Pinggang ini seakan tidak mampu utk diangkat. Ya Allah, kuatkanlah semangatku menghadapi saat-saat ini.

Now, 36 weeks sudahhhh...anytime from now baby bleh keluar! Sesungguhnya aku rasa tidak mampu lg mengusung perut ini. Rasa cam nak bersalin esok jer. Berbanding dgn yg per-1, kecergasan utk kali yg ke-2 ini langsung x ader. Huhu....Betullll!!! Mungkin sbb ketidaksediaan aku utk menerima anak yg ke-2 sedikit sebyk menjejaskan emosi dan fizikal!!!

Dan, detik kesakitan dan kenikmatan utk melahirkan lagi sekali semakin hampir. Semoga segalanya dipermudahkan oleh Allah dan mengharapkan baby juga berada dlm kadaan sehat dr segi fizikal dan mental!!! Aku rasa sedikit risau sbb pregnant kali ni aku amat2 culas mkn vitamin dan supplemen yg dibekalkan oleh doktor!!! Mintaklah semuanya berada dlm kadaan yg baik2 ajer yer...? Doakan aku tau kwn2. Rasa debar dan suspen itu lebih dirasai berbanding yg per-1 dulu. Mungkin sbb kita dah tahu mcm mana situasi yg bakal berlaku nnt!!! Huhu...

InsyaAllah, my new arrival baby will coming on this 30th May 2010. Kalo terawal ke terlambat ke akan ku khabarkan seantaro duniaaaa!!! Hahaha..........

Sekian, wasssalammmmm.....


9 comments:

Diana Din said...

Lama gila x hapdate blog... huhu... Aku doa semoga mu selamat melahirkan nnt... Aku skang sakit2 badan, maybe x cukup rehat... Kena bnyk mkn suplement skang...

et said...

hai kak ada...nape sgt lama xngupdate...semoga selamat bersalin ...n dipermudahkan...push..push...k

Baby Tiger said...

rindu baca blog kau.. take care ye ada?

ummiaqeef said...

lame x nmpk ingat kan dah bersalin..hehe

sue said...

Salam..lamanya akak tak masuk sini..Tau2 dah tunggu hari ja yg..Hope semuanya selamat ya..And lahirkan bb yg cute..Up la gambo preg..Lama tak up gambo..heeee..

lily lotus said...

update juga akhirnya :)...semoga semuanya dipermudahkan Allah

adha said...

semoga selamat brsalin yer...

@Z said...

gud luck Ada... :)

Lynn said...

Untuk menurunkan berat badan dengan cepat semasa pantang..boleh lah layari di blog sy