Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

22 November 2010

It's Over.....!!!


Yerrr...dgn rasminya semalam 21-11-2010 tamatlah sudah GA i yg xder sambutan tu. Huhu...sorry Yus, aku x dpt nak promote blog hang lebeh2.... :(


Oklah, nantikan keputusannya dlm mggu ni yer? Now i outstation xbleh nak wat decision lg. InsyaAllah, kalo xder apa2 aral, Isnin depan paling lewat i umumkan sapa pemenang yg bertuah tu yer?


Tungguuuuuuuuuuuuuuuuu....



P/s : Sgt penat travel from Kuantan. Baru jer check in hotel. Mandi2 nak titun dahhh....Gud nite! Daaa~

DOUBLE 'A' GIVEAWAY~

* STICKY MODE *
12-10-2010 hingga 21-11-2010

Hurmmm...sempena tuko URL baru, sempena dpt baby baru & sempena nak masuk umah baru bln 11 ni, i nak buat GA lah!!! Hehehe...Dan yang paling utama sebenarnya ialah utk menaikkan kembali semangat utk berblog. Bukan apa, lately i cam malas2 jer nak update blog usang ni. Mungkin dek kerana kebizian di ofis or penyakit malas yg melanda diri ini x tahulah...Huhu!!!


Oklah, dengan ini i ingin menjemput anda blogger2 di seluruh dunia (cewahhhh....) (bukan blogger pon bleh) utk join GA yg i anjurkan ini. Selain utk mendapatkan hadiah yg menariks, kita juga boleh mengeratkan hubungan sillaturahim sesama kita. Terma & syarat GA adalah seperti yg berikut:


1. Buat satu entry berserta banner berkenaan dgn GA ini di blog anda & promotekan link http://ada2princess.blogspot.com & http://ladybird2u.blogspot.com ~


2. Lengkapkan slogan "Saya suka blog Ada Dalina kerana.................." (tidak lebih daripada 10 patah perkataan sahaja) ~


3. Akhir sekali, letakkan comment menyatakan anda sudah menyertai GA ini berserta link entry dan tinggalkan email address anda~


4. 3 orang pemenang akan dipilih berdasarkan slogan yg menarik & menepati syarat2 yg telah ditetapkan~

5. Kepada yang tiada blog, boleh emailkan penyertaan anda iatu SLOGAN ke ayrissa08@gmail.com ~

Bold
Hadiah-hadiah yang menarik ditaja oleh LADYBIRD2U iaitu :

- Green cream hairband & Flower girl alligator hairclip -


- Maroon pink hairband & Flower girl alligator hairclip -


- Yellow orange hairband & Flower girl alligator hairclip -


Dan

Satu HADIAH MISTERI daripada Ada Dalina


So, apa tunggu lagi??? Mari mari mariiiiiiiiiiiiiii.........


~ GOOD LUCK ~

P/s : i lanjutkan sikit lg date GA ni yer? Jomla joing.... ;)

12 November 2010

Ampun maaf dipinta......... :(

- Setelah lama menyepi, aku wat makeover...hahahah!!! =)) -

- Lagi makeover......wakawaka!!! :P -

Haiihhh....dah bersawang dan tumbuh lalang blog usangku ini!!! Mintak maap byk2 sbb lately aku sgt2 la bz. Dgn report bagai, meeting sana sini, kursus x putus2.....Adoiiiiiii, nak wat mcm mana dah tugas kan? Redha jerlah...

Dan berkenaan dgn GA i kat atas tu, terpaksalah i lanjutkan lg date dia. Cam xder sambutan jer. Sedey tau? Huhu... :( Xperlah, dah blog i x glemmmer kan, nak wat camner. Hukhukhuk...Lg satu aku kurangla wat publisiti. Huhu..kesuntukan masa la geng! :( Buat entry ni pon curi2 tau. Sementara bos tiada di belah pagi ni boleh i chilok2 update blog ni kejap.

Ok u ols, i kena blah dlu. Nnt2 kita citer panjang lg yer? Tata....

22 October 2010

Pertama & Terakhir...

Alhamdulillah...PTK aku berjalan dgn lancar walaupon kesihatan diri tidak berapa mengizinkan ketika itu. Yang bestnya inilah PTK yang pertama & terakhir utk kami selepas Najib umumkan pemansuhan PTK dlm bajet 2011 baru2 ni. Lepas ni xtahulah digantikan dgn format apa pulak. Harap2 ia tidaklah membebankan sgt kami2 yg dah otak berkarat nak baca buku ni. Hahahaha...!!!

Harapan aku, walaupun PTK dah x digunapakai lg, biarlah keputusan yg pertama & terakhir ini menggembirakan. W'pun x leh dpt cemerlang asalkan LULUS itu sudah memadai. Kalo failed pon sama gak bkn boleh repeat blk. Huhu....Harap2 aku dpt aras III w'pon x berjaya dpt aras IV. Hehehe.....InsyaAllah!

Oklah, cam biasa hari Jumaat ialah hari bermalas-malasan. Mood berweekend telah mengatasi segala-galanya. Tp wiken ni i bz la nyah....Sebuk nak punggah2 barang ke rumah baru. InsyaAllah, pertengahan bulan 11 nnt kami dah menetap di sana. Haiiihhh...cam sedih pon ader nak pindah yerlah sbb skang best duduk dekat sgt dgn family. Lps ni w'pon masih di daerah yg sama tp tetap jauh utk Ayrissa berulang alik. Sekarang ni kalo dia kena marah dgn aku, dia leh lari jer ke umah Wan dia. Hehehe..lps pada ni lari ke dlm hutan la dia sbb umah i berhadapan dgn hutan! Muahahahaha.....Rasakan wahai Ayrissa! (mama jahattttttt....) :P

Selamat berhujung minggu semua~ tatatititutu...... ;-)


- Hehehe....kakak yg malu2 cat -

14 October 2010

Exam yang bakal menjelma.....

- Gonna miss both princess ni nanti... -


19 - 20 Oktober 2010 ni berlangsungnya exam di Seri Kembangan, S'ngor! Haiiihhh..hari ni dah 14hb lebih kurang 5 hari jer lg. Buku langsung aku x usik lg ni. Juz TENGOK jer kulit dpn dia tu. Huhu...berat sungguh tangan ni nak capai, apatah lg nak bukak dan baca apa isi kandungannya. Haiiihhhh....cepatlah dtg mood rajin. Pergilah jauh2 mood malas. Huhu............

Esok aku cadangnya nak amik cuti dan dah approve pon cuti. Hahaha!!! Kononnya hajat di hati nak study apa yg patut. Xmo lah pegi kosong jerkan. Kalo x lulus pon, biarlah dgn bermaruah. Hahaha!!! Dan bukan jugak nak tunjuk semangat sgt nak berexam tp sekadar utk mengisi sedikit pengetahuan dlm kepala otak ni. Tp kat mana aku nak study? Kat umah? Jgn harap...dok berperang dgn anak dara 2 org tu aderlah. Kat opis? errmm, bolehlah aku bertapa dlm surau smbil mengadap buku kejap. Ataupon aku ke public library yg letaknya tidak jauh dr opis. Owhh...sgt nostalgia tempat itu di zaman PMR & SPM dulu. Hahahahaaaa!!!

Dan sepanjang dlm mood exam ni mungkin x sempat aku nak update blog. Tunggu balik dr exam nnt br update apa yg patut yer? Semoga perjalanan aku ke sana juga selamat dan lancar. Dan semoga juga aku dpt menjawab soalan dgn tenang dan aman!!! Huhu...kecut jugak perut ni dibuatnya. Last amik exam tahun 2008 dlu rasanya. Adoyaiiiiil...ketaqqqq!!! =))

Oklah, doakan kejayaan aku yer kwn2. Dan kepada geng yg akan amik exam jugak mggu dpn, GOOD LUCK yer? Semoga kita berjayaaaaa. Yeahhhhh!!!!

13 October 2010

2 Days to Go...... ;-)



Alhamdulillah...aku masih bertahan! Hahaha...FYI, dah nak masuk 3 hari aku x makan nasik tauuu??? Seperti korang semua sedia maklum, aku sekarang tgh berusaha keras utk menurunkan berat badan. Huhu...So, aku berazam tidak akan m'jamah nasik utk temph 5 hari bekerja ni. Slow2 la kan, xmolah drastik sgt. So far, aku mampu menahan gelora perut ni. Hari2 makan mihun, x mihun kuey teow ke apa ke asalkan bukan nasik! Muak jugak dah rasaaaa.....Huhu! =))

2 hari lg tinggal. Tp blm pon sampai tamat tempoh aku dah plan mcm2. Hahaha!!! Ntah apa2 kan? camno nak menjadi. Plan hari Sabtu ni nak suruh MIL masak kari ikan maveles. My MIL punyer kari ikan mmg terangkat. Hahaha...bukan bodek tau tp kenyataan! :P So, hajat pagi Sabtu nak suruhla Cik Abg pegi jeti cari ikan fresh2. Hehehe...tgkla nnt aku bedal nasik brp pinggan. Muahahahaha...abis diet selama 5 hari ekkkk??? :D

Ermmmm...oklah, byk kejer yg perlu dibereskan sebenonya. Sblm berpisah, meh aku nak persembahkan gambar aku time slim dlu. Hahaha...muda remaja lg time ni. Team muda mudi~ :-P





*




*




*





- Kecik sket kan time nih? -

08 October 2010

Berakhirnya Syawal.........


Huhu...cam sayu pulak rasa di hati hari ni. Hari ni 29 Syawal 1431H bermakna hari terakhir kita di bulan Syawal. Entah tahun dpn kita sempat entah tak kan utk menyambut bulan yg penuh mulia ni. InsyaAllah, kalo dipanjangkan Tuhan umur, kita bertemu kembali pd Syawal yg akan datang yer?

Hari ni ofis aku buat jamuan raya. So, hari ni makan2 time lah. Hehehe..program diet jugak rosak hari ni sampai ke mlm sbb mlm pon kami ader jemputan kenduri doa selamat. Sonok sbb aku x yah pikir nak makan apa, nak masak apa mlm ni. Hahaha........!!!

Oklah, hari ni mood raya dah last. Mood mkn2 pon dah melonjak2 nih. Akhir kata sekali lagi aku sekeluarga ini mengucapkan SELAMAT HARI HARI AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN kepada semua. Semoga kita semua sentiasa berada dibawah lindungan dan keberkatan-NYA. Amin...........


- We all in blue theme this year -

07 October 2010

Puteri-puteri Kesayangan Saya...

- Kakak -

- Adik -

Seperti yang tuan/puan sedia maklum, gambar kanak2 di atas adalah gambar anak2 dara kesayangan saya. Hehehe...Si kakak bernama Nur Ayrissa & si adik pula bernama Nur Asyfa. Semalam 6-10-2010 genaplah umur si kakak 2 tahun 8 bulan. Dan hari ni pula 7-10-2010 genaplah umur adik 4 bulan. Haiihh...kadang tu cam tak sangka pulak saya sudahpun mempunyai 2 org cahayamata. Begitu pantas masa berlalu. Seakan baru semalam saya sedang bersuka lagha dgn teman2. Hahaha......!!!!

Sebenarnya saya saje jer suka2 buat entry ni. Kan sekarang mood saya kembali aktif utk berblog. Tapi saya x kesah kalo xder org pon baca blog saya ni. Saya pon x kesah kalo ade org nak ckp saya syok sendiri. Lantaklah...yg penting blog ni lah tempat saya bercerita kisah suka dan duka kehidupan saya. Mana tahu bila saya sudah tiada nnt, anak2 dapat membaca nukilan yg tinggalkan oleh mama dia. Saya bukanlah org berharta utk tinggalkan kekayaan yg berlimpah ruah kpd anak2. Cukuplah coretan kosong ini menjadi pedoman dan kenangan buat mereka. Huhu...InsyaAllah!

Seperti juga harapan ibu2 lain di dunia ini, saya sentiasa mendoakan agar anak2 saya menjadi anak2 yg solehah di dunia dan di akhirat. Semoga mereka juga menjadi anak2 yg berguna, cerdik pandai dan dapat membantu umat manusia di muka bumi ini. Tiada apa yg paling bernilai saat ini melainkan kedua-dua anugerah dari Allah ini kepada saya. Doa saya agar mereka sentiasa dilindungi dan diberkati oleh Allah selalu. Amin.....

Oklah, sebelum berpisah, meh sini kita main teka teki teka tekuk. Anda perhatikan gambar di bawah, di mana satu kah kakak dan di mana satu kah adik? Sapa betul sapa bg dia 10 markah. Kui3............Layannnnnnnnzz!

- My double 'A' -




06 October 2010

Teratak Buruk Kami...


Alhamdulillah...impian utk memiliki rumah sendiri telahpun tercapai. Walaupon hanya rumah teres setingkat dgn keluasan 20' x 70', cukuplah utk kami 4 beranak berteduh. Rumah tu ade 3 bilik dan 2 bilik air. So far, kunci dah dapat. Cuma nak tunggu TNB & JBA set up apa yg patut, pastu cadang nak pasang mozek dulu baru we all nak pindah. InsyaAllah, kalo semuanya settle dalam bln 11 kami dah menetap di rumah baru. Yeayyyyyyyy!!! ;-)

And FYI, yg paling teruja adalah my 1st princess. Ade ke masa pi tgk umah hari tu dia bantai melalak xmo balik. Dia ckp "nak duduk umah Eicha..." Huhu...terpaksalah mama & ayah memujuk, ckp "umah lom siap betul lg. Kipas xder, api xder. Nnt Eicha panas...." Hehehe..lepas pada tu br ok nak naik kete. Kalo x mati2 dia tarik tgn aku suh duduk dlm umah yg berhabuk tu. Sabo jerlah kan. Budak sekecik tu pon excited nak duduk rumah baru. Hehehe.....

Org ke-2 yg paling excited ialah Cik Abg Chomel. Sebuk plan nak deco sana nak deco sini. I cam biasalah malas sgt nak amik port. Kita tgk takat mana semangat ber-deco dia tu. Hehehe...For me, decoration xmola yg heavy sgt. Nak yg simple2 jer. Xmo barang penuh 1 umah. Lgpon kita ade anak kecik x sesuai berhias beria. Nnt anak2 main, wat sepah ke apa ke mulalah nak marah kan? Cukup suasana dan keadaannya selesa itu sudah memadai. Yg penting ade ruang utk anak2 melakukan xtvt mereka.

Buat masa ni, renovation xder la sgt. Cuma nak tambah mozek tu jerlah dlu. Yg lain2 kita tunggu bajet lain plak. Buat jer apa yg termampu. Asal semua kemudahan ade sudah.........Oklah, rasanya ni jer yg dpt update. Ade apa2 lg nnt, i info tau? Hehehehehehehehe............

Adiossssssssssssss~

05 October 2010

New Theme With New Mood~

- New pix of me with kakak yg serabai...hehe! -


Hai hai hai...Salam 1 Malaysia kepada semua!!!


Waaahhhhhhhh......blog i nampak biru laaaaa! Ader awan2 lg gitu.....Cun2 cam damai jer rasa di hati. Ahaksss....(poyo pulak aku nih...) Owh, before that kan, it's not too late for me to wish SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN to uolls. Camner, best x raya tahun ni? I thn ni suasana baru sikit laa...raya ber-4 dah tahun ni. Kui3....Jgn tahun dpn ber-5 pulak sudah. No no no nooooooooo!!! :P

Sempena segalanya nampak baru ni, aku rasa cam nak buat sesuatu laa. Apa dia dan bila tu nnt aku khabarkan kepada semua. Harap2 segalanya akan berjalan dgn lancar. Tunggu yer kengkawan. InsyaAllah, pasti menjanjikan sesuatu yg menarik. Hahaha...!!!

Erm...kepada yg tertanya2 apa perkembangan terbaru aku, aku masih begini...sama seperti dulu. Masih berusaha keras utk menurunkan berat badan selepas bersalin kali ke-2 pada bln Jun yg lalu. So far, program diet nampak bagus w'pon byk jugak dugaan yg dtg. Aku jugak x malu nak share, kira-kira lebih kurang, lg 7kg aku kena turunkan weight ni. Fuh, agak berpeluh jugak dibuatnya tu. Doakan aku berjaya yer kengkawan! Chaiyok Ada chaiyokkk!!!

Perihal dua org puteri kesayangan ku juga seperti biasa. Alhamdulillah mereka membesar dgn sihat. Si kakak dah semakin matang. Semakin juga menghargai kehadiran adik di sisi. Si adik yg debab, semakin lincah bermain. Di usia yg belum masuk 3 bln hr tu dia dah menerap. Si adik juga x byk ragam. Senang jer nak baca 'peel' dia. Yang pasti mulut dia mmg nak nyonyot jer, mana x debab. Hehehe...Bercerita ttg mereka, rindu pulak rasa di hati. Huhu......

Ooh lupa, sebelum mengakhiri cerita, si ayah semakin "membesar" dgn jayanya disamping isteri & anak2 tersayang. Org ckp, kalo suami perut moncit or badan dia lebih beso dr biasa maknanya dia senang hati dan sentiasa bergembira disamping keluarga. Kui3......Alhamdulillah, amin...Maknanya dia bahagia lah kan bersama kami? Nak kata aku rajin masak, xderla rajin pon. Tgk mana yg sempat. Kalo masak pon lauk simple2 je. Aku bernasib baik jugak sbb si suami x cerewet. Bedal jer apa yg terhidang. Hehehe...!!! That's why i luv him....Hahahaha!!!

Oklah, cerita hari ini berakhir di sini. InsyaAllah, aku akan sentiasa bersemangat utk update blog dah lepas ni. Xmo la biarkan blog ni terus bersawang dan tumbuh lalang. Hahaha...!!! Sian kat kau kan blog? Huhu...........................

03 August 2010

Kena kerja...

- New me! :P -

Arghhhhhhhh...only 5 days to go utk aku kembali bekerja!!! Boringnyaaa dan malasnyaaaa nak start kejer. Bestttt tau cuti melayan karenah anak2 walaupon kadang kala agak menguji kesabaran diriku. Tapi apakan daya kan? Kejer itu juga merupakan satu ibadah dan tanggungjawab kita. Kejer mencari rezki utk menyara keluarga dan yg paling penting utk membayar hutang2 keliling pinggang. Hahaha....

Hurmmm...tinggal beberapa hari utk menghabiskan sisa2 cuti ni aku nak bermanja puas2 dgn anak2 tercinta (hehe..mcmlah balik kejer x jmpa yer x???)!!! Mcm manalah keadaannya nnt kan bila dah start kejer? Mesti kena bgn awal dr biasa, kena prepare apa yg perlu utk dua beradik tu. Kalo dulu kejap jer bersiap sbb uruskan anak sorang jer. Sekarang dah masuk dua pandai2 la nak hidup ekk??? Heheh...xper, ALAH BISA TEGAL BIASA orang kata!!! InsyaAllah, segalanya akan dpt diuruskan dgn baik. ;-)

Selain memikirkan hal rumahtangga bila start kejer nnt aku juga x lupa mcm manalah kejer2 yg menanti di opis? Aku bernasib baik sbb kakak2 yg take over tugas aku menjalankan kerja dgn amat baik sekali. Iyerrr, aku percayakan mereka 100%!!! Diorg mmg superb!!! Thanx alot to Kak Ani, Kak Has dan yg lain2. Jasa kakak2 semua amat saya hargai...

Adoiiii...tetiba leh plak xder idea nak mencoret mlm ni. Baby tgh tido, kakak ikut ayah pegi umah nenek. Sunyi kejap umah tanpa kakak. Kalo x mcm ribut petir rasanya dgn suaranya. Itu belum tambah dgn suara mama yg cam apa memekek ke kakak yg kadang kala agak degil perangainya. Kakak, kakak...tolonglah jgn buat mama mendidih!!!

Oklah u all, got to go. InsyaAllah..lain hari i akan update apa yg patut yer? Bye.......

28 July 2010

40 hari sudah berlalu.....



Alhamdulillah...sesi berpantang sudah pun berjaya diharungi (w'pon aku byk ngelat). Yeayyyyyyyyyyyy, Merdeka! Merdeka!! Merdekaaa!!! :))

Dah 50 hari aku bergelar ibu kpd 2 orang puteri. Erm, alhamdulillah jugak aku semakin positif menempuhi hari2 berharga bersama 2 org puteri ini. Walaupon kadang2 kesabaran ku teruji dgn karenah mereka, semua itu dpt diatasi dgn bantuan drp keluargaku. Ni untung kalo kita tinggal berdekatan dgn keluarga. Hahaha!!!

Sisa2 cuti bersalin tinggal beberapa hari jer lg. Dan insyaAllah, hari Ahad ni nak buat kenduri kesyukuran, tahlil & majlis cukur jambul Nur Asyfa. Kepada kwn2 yg berada di sekitar Kuantan, jemputlah dtg yer? Buat majlis kecik2 jer.

Mesti ade org tertanya2 x boring ke dok umah? Tak rindu ofis ke? Hehehe...seriusss, aku x boring pon dok umah!!! Ofis??? Rindu jugak kat ofis. Rindu dekat kwn2 & kakak2 yg selama ini x jemu melayan karenah aku time peknen. Hehehe...rindu nak gossip2 and rindu kat boss, oppsssssss.....Hahaha!!!!

Tak lama lg kita nak menyambut bulan Ramadhan al-mubarak dah. Fuh, aku agak penin jugak memikiokan camner la suasana & haruk pikuk ketika berbuka nnt. Mana nak layan si adik, mana nak layan si kakak and mana nak layan cik abg. Eh, baru td ckp dah positif...Hehe!!! InsyaAllah, moga segalanya akan berjalan dgn lancar dan dipermudahkan oleh Allah. Amin......

Oklah, agak lama jugak aku "berpantang" dr berblog kan? Takperlah, kpd pengunjung setia, terima kasih diucapkan. Blog x glemmer ader ke org nak singgah? Hahaha!!! Oklah geng, cau cin cau dulu. Panjang umo, kita jumpa lg yer? Owh, sblm berpisah dipersembahkan pix puteri2 i. Hehe!!! Daaa....



- Kak Eicha -


- 1 month Asyfa -


30 June 2010

Dilemma Mama....

- Kakak oh kakak... -
Dah 24 hari aku berpantang. Sikit lagi nak abis. Hehe..sabo2!!! Pengalaman sepanjang 24 hari bergelar mama kpd 2 orang cahayamata ini amat2 memeningkan. Pening sbb kakak masih lagi berada di luar kawalan, masih lagi tunjuk perangai. Nasihat drp kawan2 agar aku sabar melayan karenahnya. Nnt bila adik dah besar, dah pandai main dgn dia, keadaan akan menjadi OK! Huhu...i hope so! Dan lamanyaaaaaaa nak tunggu adik beso!!!

Dengan kadaan aku & suami yg masih lg tgh menyesuaikan diri dgn situasi baru kitaorg, kami cuba belajar macamana nak menawan hati si kakak. Macamana juga nak mengajar dia menjadi seorang yg lebih behave & indepedent! Macamana juga nak membuatkan dia supaya lebih mendengar kata. Kadang tu dia bukannya x faham apa yg kita ckp, tp dia buat2 x faham dan cuba melawan apa yg kita ckp! Dgn usia dia yg 2 thn 4 bln, dia dah petah bercakap. Dan dia juga dah byk memahami apa yg kami perkatakan. So, dari segi itu tidak byk masalah yg dihadapi utk berkomunikasi dgn dia.

Kelmarin tgk rancangan Nanny 911 kat ntv7, dlm rancangan tu dia ckp budak yg berumur 2 thn ++ faham apa situasi yg berlaku pd dia. Dia juga faham arahan kita dan dia juga boleh mengawal kita jika kita tidak pandai mengawal dia. Fuhhh, mmg berpeluh aku tgk rancangan tu. Dan tetiba terlintas, xder ke Nanny mcm tu kat Mesia ni? Huhu.....aku & suami terlalu perlukan tunjuk ajar. Dan apa yg makin membelenggu aku tika ini ialah macamana jika aku dah start kejer nnt. Boleh ke wan dia handle dia dan boleh ke bertahan dgn perangai dia sbb at da same time nak jaga adik lg kan? Adoiiii...makin bertambah pening aku dibuatnya.

Dengan persoalan itu, timbul mcm2 cara kat otak aku ni. Pertama, samada adik kena hantar ke baby sitter lain dan yg kedua, samada kakak kena hantar pegi taska utk dia lebih explore/belajar dgn dunia luar???? Argghhh...stressnya bila fikir. Mana nak survey taska, mana nak biasakan kakak dgn suasana baru, mana nak cari baby sitter time2 skarang ni? Dan mana mampu nak hilangkan rasa risau dan kurang kepercayaan terhadap org lain selain ahli keluarga sendiri! Argghh...tolonggggggggg!!!!

Bila discuss dgn suami dia ckp kita tgk dulu kadaan dalam tempoh 2-3 bulan ni macamana. Kalo wan (mama aku) memang x larat nak control si kakak baru kita try & error cara lain. Huhu...Kadang tu fikir mcm aku menyusahkan mak aku jer tapi tuhla buat masa sekarang aku terlalu perlukan bantuan mama sementara nak tunggu anak2 tu besar sikit. Dan aku juga perlu belajar utk berfikir secara positif, memberi kepercayaan kpd org lain jika keadaan tidak dapat dikawal jugak! Susahnyaaaa..... :-(



P/s : Huhu..inilah DILEMMA yg aku hadapi. Moga kwn2 yg sudi singgah kat blog buruk aku ni boleh membantu atau memberikan aku idea yg pelbagai. Plszzzzzzzz....Thank you!

25 June 2010

Di sebalik nama NUR ASYFA...


Nur Asyfa...simple jer nama dia kan? Sesimple nama kakak dia Nur Ayrissa, nama mama dia Azdalina & nama ayah dia Zairezal. Ikutkan kami lg nak simple nak letak sepatah jer. Hehe...tp kang nampak simple sgt pulok!

Kenapa aku buat entry ni? Sebabnya ramai gak org cakap "simplenya namaa...!" Orang tanya nama ayah panjang ke letak nama simple2? Hehe..aku ckp nama ayah dia lg pendek...Jawapan aku kepada mereka, saya mmg x suka nama panjang byk2 patah. Kalo boleh saya nak sepatah jer. Hehehe...lg satu saya xmo la nama anak glemer2 sgt. Saya hanya org biasa, xmolah glemer2. Biar ringkas, sedap (biarlah org ckp x sedap pon, at least sedap pd kami) dan penuh makna!

Nur Asyfa membawa maksud "cahaya penyembuh"!!! Biarlah kehadirannya menjadi penyembuh kpd segala dugaan yg dtg! Dan biarlah kehadirannya juga membawa cahaya yg melimpah ruah ke dlm keluarga kami.


To Nur Asyfa,

Mama & ayah harap Asyfa membesar dgn penuh cemerlang dan menjadi anak yg solehah kpd agama, keluarga, bangsa dan negara! Tiada apa yg lebih bahagia dan gembira apabila melihat Asyfa membesar dgn sihat dan cerdas!!! Semoga Asyfa sentiasa berada dlm keadaan sihat dan dilindungi Allah selalu. Mama, ayah & kakak sentiasa menyayangi Asyfa.....Muaaxx~

20 June 2010

Kesian Kakak.....


Ermmm...

Hari ni dah 14 hari Ayrissa b'gelar seorang kakak! Yup...setibanya adik di rumah lepas keluar dari hospital hari tu, dia begitu excited! Mama2 dia panggil...pastu dia nampak adik, dia tanya "baby Eicha?..baby Eicha?" (dia bahasakan diri dia Eicha). Dia nampak seronok sgt bila baby duduk dlm baby cot. Sikit2 dok intai adik dia. Tp bukan setakat intai okey, dia siap panjat2 lg baby cot tu. Fuhhh, risonya hanya Tuhan jer yg tahu...

Aksi merbahaya seperti panjat baby cot tu sedikit sebyk mengundang kemarahan aku & ayah dia. Memula ok lah finee...Bila dah larang tp x dgr jugak mulalah aku nak tinggi suara. Adoiiii....kan dah kena marah dgn mama! (Padahal mama memang cuba elak utk marah Eicha tau? Sorrryyy sgtttt......)

Seterusnya selain panjat baby cot and goyang2kan baby cot tu, pantang 'lepe' dia akan lepuk, cubit, cuit, picit adik dia. Mata kita nih mmg kena ekor jer stp pergerakan dia. Fuh, mmg jenuh...kang tak pasal2 adik dia kena penampar ke, kena lepuk ke. Baby halus lg kan...takut jugak!!! Satu 'peel' Ayrissa dia ade penyakit GERAM! Dia punya penyakit geram tu hanya org yg penah tgk je tahu camner. Dan oleh kerana penyakit geram dia tu jugaklah membuatkan aku, ayah dia, wan dia dan org2 kat umah ni risau dan selalu lah dia kena marah.

Aiiihhh...so far, mmg x terkawal dgn aksi dan perangai si kakak! Itu belum dia bantai ngamuk2 nak dukung, nak melayan dia main, nak pegi kedai/jln2. Mungkin jugak dia jd mcm tu sbb nak tagih perhatian kami kot. Yerlah kalo dulu, kami asyik melayan dia jer. Skarang ni, mlm2 mama kena berkepit dgn adik jer. Adik pulak kena dodoikan sambil b'gayut dulu br nak tdo. Dulu mama peluk and dodoikan kakak jer. Skarang ni selagi adik x tido kakak buatlah hal sendiri atau ayah dia yg take over. Kadang2 kesian sgt sbb dia jd independent jer. Kadang2 tu dia terlelap sendiri jer atas kerusi la, dpn laptop lah. Kadang2 dia xmo dgn ayah dia. So, dia buatlah hal sendiri.

To kakak,

Walaupun dah ade adik, mama & ayah sayang kat kakak sama jer mcm dulu. Cuma masa mama sekarang agak terhad utk melayan kakak sepenuhnya sbb adik kecik sgt lg. Kakak kena duduk diam2 dgn ayah, dgr ckp ayah sbb ayah kena byk uruskan kakak skarang ni. Nanti mama dah abis pantang, adik pun dah besar sikit mama bawak kakak pegi holiday yer? Kita pegi hotel (dia sgt suka duduk hotel), kita pegi zoo, kita pegi aquaria ke...? Kita tgk balik planning ke mana. Tp mmg hajat mama nak bawak kakak pegi holiday. Adik kecik lg, adik kena tinggal dgn wan dulu. Nanti adik dah besar sikit baru kita boleh pegi ramai2. Ok kakak...plz remember, x pernah pun sekelumit kasih syg mama hilang pd kakak. Mama harap bila kakak makin membesar nnt, makin matured kakak akan paham..!

Love,
Mama.....

16 June 2010

Lahirnya NUR ASYFA ZAIREZAL........


Alhamdulillah...setinggi2 syukur dipanjatkan ke hadrat Ilahi atas kelahiran puteri ke-2 kami. Kehadirannya begitu dinantikan bg memeriahkan lagi kehidupan kami sekeluarga. Ayrissa juga secara rasminya sudah bergelar seorang kakak. Semoga Ayrissa menjadi kakak yg baik yer syg? :)

Nur Asyfa nama diberi, yang membawa maksud 'cahaya penyembuh'. Kami berharap kehadirannya akan membawa lebih byk cahaya dan penyembuh dlm rumahtangga kami. Cahaya yg sentiasa menerangi kami dikala gelap dan penyembuh yg akan mengubati dikala duka mendatang.


Masih terasa kesakitan dan kenikmatan ketika melahirkannya. Dengan seberat 3.55kg dia berjaya dilahirkan pada jam 9.58am tanggal 7 Jun 2010 bersamaan 24 Jamadilakhir 1431H. Proses kelahirannya cuma mengambil masa lebih kurang sejam sahaja. Aku sekali lg bertarung nyawa berbekalkan semangat dan pengalaman yg ade ketika melahirkan Ayrissa dulu. Walaupun situasinya tidak byk berubah, rasa berdebar dan takut itu tetap juga ade. Yerlah, mcm2 menda boleh jadi samada kita menghadapi saat2 sukar ataupun mudah. Segalanya hanya tawakal kpd Allah s.w.t.


Kini, bermulalah episod baru kami. Status aku kini ialah ibu kpd dua org cahayamata. Oh, masih lg tidak dpt digambarkan mcm mana keriuhan kami nanti! Harap2 segalanya dpt dikawal dan aku dpt melakukan tanggungjawab dgn sesabar yg mungkin. InsyaAllah..............


Now, we presenting our 2nd lil' princessssssssssssssss :


*


*

*



Name : Nur Asyfa Binti Zairezal


D.O.B : 7th June 2010


P.O.B : HTAA, Kuantan




- Welcome to da world syg....... ;) -



13 June 2010

Selamat sudah.......


06-06-10, 4.30pm :
- Walaupun tiada tanda2 utk b'salin, aku t'paksa ke hospital dan ditahan di wad atas arahan Dr. Jika esok aku x b'salin juga, aku t'paksa di induce utk m'percepatkan kelahiran. Pada ketika ini, aku hanya tawakal dan berserah kpd Allah. Semoga segalanya selamat dan dipermudahkan.

06-06-2010, 5.00pm :
- Sesampai di hospital, aku dipasang dgn mesin CTG utk pantau p'gerakan jantung baby dan pd masa yg sama Dr. check jln dah bukak 3-4cm. Aku bgtau aku x rasa sakit dan x rasa any contraction pon.

06-06-2010, 6.30pm :
- Aku masih lagi dlm screening room. P'gerakan baby aktif dan jalan pun dah bukak 4-5cm. Tp aku still x rasa apa dan xder any contraction jugak. So, Dr. bgtau aku kena admit dan Dr. akan check lg pd pukul 10.30pm utk tgk perkembangan. Mungkin aku akan b'salin mlm ni jugak sbb jln dah bukak 4-5cm.

06-60-2010, 10.30pm :
- Aku masih lg maintain senyum walau jln dah bukak 4-5cm. Serius, memang x rasa sakit langsung dan xder contraction yg dirasai. Pada jam ini jln still sama x berubah 4-5cm. Refer pakar dan pakar bgtau kita tunggu sampai esok pagi. So, mlm ni aku bleh tido dan rest dulu melainkan kalo tetiba aku sakit or keluar tanda. Aku pun suruh hasben balik dulu, apa2 nnt aku call.

07-06-2010, 9.00am :
- Aku telah dimasukkan ke labour room. Dr. lakukan CTG dan check jln dah bukak 5cm but no sakit and no contraction. Pakar datang dah terus pecahkan air ketuban. Aku mcm blur2 tetiba nurse suruh salin baju (dr baju wad pink ke baju putih). Dan aku masih cam baju tu kena pakai bila kita dah nak b'salin. Utk kepastian, aku tanya nurse tu, Dr. dah pecahkan air ketuban ke? Saya dah nak b'salin ke? Nurse tu ckp, YA! Huhu....aku cam x ready jer. Dah la hasben belum sampai2 lg. Pagi td aku hanya b'fast segelas air kopi dgn 1 keping stgh roti jer sementara nak tggu hasben dtg bwk makanan. Pakar td bgtau aku dah boleh panggil hasben utk teman. Nak x nak pagi ni aku kena b'salin juga. Sekali lg pengalaman ketika melahirkan Ayrissa dulu muncul. Kalo dulu aku t'paksa mengambil masa lebih kurang 10jam dlm labour room, kali ni x tahu lah brp lama. Tp. waktu melahirkan Ayrissa dulu aku x menanggung sakit yg lama. Rasa sakit tu sekitar 2-3 jam je. Sakit start sblm maghrib, selps isyak dia dah keluar.

07-06-2010, 9.05am :
- Aku call hasben dan dia masih b'siap2 kat umah. Aku bajet dlm pukul 11.00 @ 12.00 aku b'salinlah sbb jln baru bukak 5cm.

07-06-2010, 9.15am :
- Nurse drip 2 botol ubat kat tgn aku. Time Ayrissa dulu 3 botol tau nak tunggu dia keluar kali ni x tahu lah brapa. Huhu...aku melalui dgn sabar & debar.

07-06-2010, 9.25am :
- Aku mula rasa lain mcm. Contraction dah mula dirasai. Kekerapan dia dah 10min-10min. Aku mula cuak dan cuba b'tenang. Manalah hasbenku ni x sampai2. Huhu....

07-06-2010, 9.35am :
- Rasa sakit semakin x dpt ditahan. Aku rasa dah hilang arah dah. Ngiring ke telentang ke semua serba x kena. Nak2 lagi stress bila dgr bunyi mesin CTG tu. Dari situ kita bleh tahu kekerapan contraction yg dtg. Dan kekerapannya dah mula 5min-5min. Aku ckp kat nurse aku dah sakit kuat. Dia check jalan dah 7-8cm. Perhhhhhhh...cuma 2cm jer lg baby dah bleh keluar. Cepatnyaaaaaaaaa........Satu minit ke satu minit kekerapan kesakitan makin x ditanggung lg. Sampai aku t'paksa jerit kat nurse ckp aku dah x tahan. Belum sempat nurse tgk, aku dah push dan rasa baby nak keluar sgt2. Staff dlm labour room semua dah ready dan bleh plak tetiba aku tgh sakit yg amat tu wayar ubat kat tgn aku t'sangkut. Aku dah panik suruh nurse cpt2 tarik wayar tu sbb aku nak tahan kaki. Huhu....

07-06-2010, 9.58am :
- Alhamdulillah, dgn 3x push dan masa x sampai pun sejam aku dah selamat melahirkan seorang baby girl!!! Fuhhhhhhhhhhh.....rasa lega tu hanya Tuhan saja yg tahu. Sekian..........

18 May 2010

Antara Kegembiraan & Kebimbangan.....


Yeehaaaaaaaaa.......Waiting for my 2nd powerpuff gurl!!!!

12 days to go beb!!! Sgt2 teruja okeyyyy...camno la rupa anak den yg ke-2 nih kan? Ikut muka ayahnya lagi kah atau ikut muka mama dia plaks kali ni??? Errmmmm...sama2 kita nantikan kemunculannya yerrrr? ;-)

Di saat kemunculan dia ni macam2 perasaan timbul. Gembira sbb selagi lg diberi peluang oleh Allah utk merasai kenikmatan dan kesakitan bersalin dan gembira juga sbb Allah x jemu memberi rezki atau dgn kata yg lebih indah anugerah yg tidak ternilai dgn wang ringgit ini! Gembira lagi apabila kehidupan kita bersama suami ditemani dgn keceriaan dan keletah anak2. Rasa lengkap jer hidup kan??? :)

Disebalik sejuta kegembiraan, tersembunyi juga sejuta kebimbangan. Bimbang jika tanggungjawab yg bakal dipikul slps ini kadang-kala terabai dan x dpt dilaksanakan dgn sebaik mungkin. Bimbang juga kalo rasa kasih dan syg terhadap anak2 tidak dpt dibahagikan seadil mungkin dan bimbang lg sekiranya kita x berjaya mendidik mereka menjadi insan yg terbaik dlm hidup! Ya Allah, berilah aku kekuatan dan kesabaran dlm mendidik dan menjaga anak2 & rumahtangga.........

Hari demi hari, aku menanti saat kesakitan atau tanda2 utk bersalin. Oleh kerana anak 1st dulu aku terpaksa 'serah diri' atau kena paksa sbb masalah air ketuban kurang, aku tidak dpt merasai tanda2 semulajadi utk bersalin. So, utk yg ke-2 ni agak suspen dan terasa cam mengandungkan anak sulung pulak. Hahaha.......cam kelako pun ader. Tp seriussss...itulah yg aku rasa. Agak gentarrrrrr!!!

Di usia kandungan 37weeks ++ minggu lepas, baby dah 2.9kg. Kira oklah kan, x beso sgt, x kecik sgt....Harap2 aku dpt push dgn sebaik mungkin dan mudah jer baby keluar nnt. Hehehe...masih terbayang2 suasana dlm labour room 2 thn lps. Harap2 suasananya dan suspendernya x byk berubah.

Oklah....nantikan berita gumbira dr aku ok? Dan jgn lupa doakan keselamatan aku dan baby tau? Muuuuuaaaahhhh....syg korangggggggggg!!! Byeeee..........

05 May 2010

Yang Pertama & Kedua...


Hallllooooooooooooooooo...

Hye guyz, lama gilos aku x update blog kan??? Semuanya atas2 sebab yg x dpt dielakkan. Huhu...sgt sedih okeyyyyy!!!

Now, i'm 36weeks++ pregnant!!! Anytime jer bleh deliver nih. Tak sabar pon ader, berdebar2 pon ader!!! Seriussss...pregnant kali ni amat2 memenatkan!!!

Kalau dulu, 2 tahun yg lepas.......trimester per-1 tu sedia maklumlah mcm apa mabuk2 nya. Masuk trimester ke-2 dah rasa ok and x hadapi byk masalah sgt. FYI guys, i & hasben menjalikan hubungan jarak jauh. Time tu i kat Putrajaya, Cik Abg Chomel kat Kuantan. Memanglah sedikit sebyk i rasa ketidakselesaan sbb terpaksa melalui saat2 kehamilan tanpa suami tercinta di sisi. Weekend hasben & wife that time.....Huhu!

Walaupon tidak bersama suami disaat kehamilan per-1, kehadiran baby dlm perut ini amat2 memberi semangat kpd mama dia. Dgn kehadiran dia mama x rasa pun yg masa kesorangan menjalani kehidupan seharian di bumi Putrajaya. Dan i pasti tidak semua org boleh jd setabah dan sekuat yg diingini.....

Masuk trimester ke-3, keadaan badan makin sarat. Weight pon xyah ckplah. Mmg naik mendadak!!! Nak kata mkn byk xder byk sgt, tp tipulah kalo aku ckp aku x berselerakan???Hehehe.....Dan seperkara lg kalo korang nak tahu, dulu umah sewa aku berada di tingkat 5 tanpa lifttttt! Can u imagineeeeeee??? Setiap hari aku mendaki anak tangga w'pon rasanya cam nak terbang jer naik ke atas. Tp. seriusss, semua itu tidak mendatangkan masalah pon kpd aku. Kaki ke badan ke xderla rasa sakit2 sgt. Pinggang ke belakang ke semuanya berada dlm kadaan cergas! Iyer, saya sgt2 cergas sewaktu pregnantkan yg per-1 dulu....

Masih teringat kenangan ketika berpuasa waktu pregnant yg per-1 dulu. Aku masih boleh pergi menunaikan solat terawih berjemaah di surau berdekatan. Time tu susah nak ckp mcm mana perasaan aku. Seronok, excited, bersemangat semua ader. Tiada pon keluhan atau rintihan yg dikeluarkan dr mulut ini. Ntah kenapa, kehadiran anugerah Allah ini amat2 memberi aku kekuatan w'pon terpaksa menjalaninya sendirian. Terima kasih byk2 kpd housemate, ofismate dan kwn2 yg begitu byk membantu dan memberikan sokongan!!! Korang mmg superb!!!!! Tak tau camner nak balas segala jasa dan budi baik korang. Huhu...terharu sgtttt!!!

Akhirnya, due semakin hampir. W'pon tidak berasa sgt kesakitan dan kelenguhan sepanjang mengandung, kesukaran mengusung perut yg semakin membeso itu mestilah juga terasa kan. Tipulah kalo rasa ringan jer dah masuk trimester ke-3. Hehe...Aku mengambil keputusan utk bersalin di kampung halaman dan terpaksa amik cuti 2 minggu awal utk mengelakkan aku terberanak di Putrajaya. Alhamdulillah, w'pon overdue 4 hari dan ader sedikit masalah semasa hendak bersalin, Nur Ayrissa akhirnya selamat juga keluar melalui pintu yg betul! Hehehe....


Dannnnnnnnnnnnnnnnn......

Pada Oktober 2009, aku disahkan mengandung lg buat kali yg ke-2!!!! OMG...mmg x expect utk mengandung dlm waktu terdekat ini. Apapon, kita harus memanjatkan syukur kpd Allah atas rezeki dan anugerah yg tidak ternilai ini.

Trimester per-1 amat2 menyakitkan. W'pon muntah2 itu kurang berbanding pregnant yg per-1, rasa bisa seluruh badan amat2 mencengkam!!! Ya Allah, rasa x terdaya utk melalui dugaan ini. Rasa give-up, serabut, pressure semua ader. And at da same time kita kena menguruskan anak, suami & rumahtangga. Nasib baik suami memahami dan byk membantu. Tetapi bg Nur Ayrissa, dia masih lg tidak faham dan masih lg memerlukan perhatian yg sepenuhnya drp aku lebih2 lg dia lebih rapat dgn aku berbanding ayah dia. Mmg sgt2 menguji kesabaran.................

Berakhirnya trimester per-1 bermakna berakhirnya mabuk2 time. Ya Allah, hanya tuhan jer tahu rasa kelegaan di hati. Badan dah beransur pulih dan segar. Cuma kepenatan yg tidak terbendung amat2 dirasai. Yerlah kan, as a carrier women, wife and mother sendiri fahamlah. Dan pd ketika ini beruntungnya kalo kami mempunyai bibik. Hahaha...tp apakan daya, kami masih lg belum mampu utk itu!!!

Dikala perut semakin membesar, urusan di pejabat juga tidak menang tgn dibuatnya. Kesibukan di pejabat sedikit sebyk mendatangkan stress kpd aku. Kdg2 rasa nak berhenti kerja pon ader. Huhu.....Balik umah rasa nak baring jer. Nak rehat jer puas2. Sian sgt kat hasben and Ayrissa. Aku tidak mampu utk melayan mereka sebaik mungkin. Berakhirnya trimester ke-2 amatlah dinanti-nantikan.

Masuk trimester ke-3, badan semakin berat dan sarat!!! Kaki ini seakan tidak berdaya lg utk melangkah. Pinggang ini seakan tidak mampu utk diangkat. Ya Allah, kuatkanlah semangatku menghadapi saat-saat ini.

Now, 36 weeks sudahhhh...anytime from now baby bleh keluar! Sesungguhnya aku rasa tidak mampu lg mengusung perut ini. Rasa cam nak bersalin esok jer. Berbanding dgn yg per-1, kecergasan utk kali yg ke-2 ini langsung x ader. Huhu....Betullll!!! Mungkin sbb ketidaksediaan aku utk menerima anak yg ke-2 sedikit sebyk menjejaskan emosi dan fizikal!!!

Dan, detik kesakitan dan kenikmatan utk melahirkan lagi sekali semakin hampir. Semoga segalanya dipermudahkan oleh Allah dan mengharapkan baby juga berada dlm kadaan sehat dr segi fizikal dan mental!!! Aku rasa sedikit risau sbb pregnant kali ni aku amat2 culas mkn vitamin dan supplemen yg dibekalkan oleh doktor!!! Mintaklah semuanya berada dlm kadaan yg baik2 ajer yer...? Doakan aku tau kwn2. Rasa debar dan suspen itu lebih dirasai berbanding yg per-1 dulu. Mungkin sbb kita dah tahu mcm mana situasi yg bakal berlaku nnt!!! Huhu...

InsyaAllah, my new arrival baby will coming on this 30th May 2010. Kalo terawal ke terlambat ke akan ku khabarkan seantaro duniaaaa!!! Hahaha..........

Sekian, wasssalammmmm.....


12 March 2010

Kau Tiada Lagi Di Sisi Menemani........


Sayu terpisah
hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
berhembus angin rindu
begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu

hujan lebat mencurah kini
bagaikan tiada henti
kaulah laguku kau irama terindah
tak lagi kudengari

kau pergi.. pergi..

sepi tanpa kata
terdiam dan kaku tak daya kau kulupa
apa pun kata mereka
biarkan kenangan berbunga di ranting usia

hujan lebat mencurah kini
bagaikan tiada henti
kaulah laguku kau irama terindah
tak lagi kudengari

kau pergi.. pergi..
kau pergi.. pergi..
kau pergi.. pergi..

******************************

Setahun sudah berlalu.......

Kehilanganmu begitu dirasai
Setiap saat tidak terhapus rindu & ingatanku terhadpmu...

"Wan, along rindu wan sgt2...."

Tiada lagi dapat rasa pelukan kasih & ciuman mesra drp wan
Percayalah wan, untuk menatap gambar & setiap peninggalan milik wan pun along masih x mampu....

Segalanya tentang wan masih terlalu dekat di hati ini
Sukarnya menghapuskan segala kenangan saat along membesar disamping wan...
Raut wajah wan, senyuman wan.., sentiasa meniti & bermain diingatan
Sungguh terasing hidup ini tanpa wan!

Wan, insyaAllah pada bulan 5 ni wan akan dpt sorang lg cicit perempuan...
Orang kata pipi "Nissa" labuh ikut pipi wan (wan panggil Ayrissa "Nissa")
A'ah...bila tgk sekali imbas mmg cam iras2 wan...
Bestnya kalo wan masih ader, mesti wan seronok bermain dgn cicit2 kan?

Wan, semoga wan terus damai dan tenang di sana...
Along sentiasa berdoa agar Allah merahmati wan & menempatkan wan dikalangan orang-orang yg DIA kasihi...
Amin yarabbal a'llamin........ :-(

11 March 2010

Menanti Detik Ituuuuu.......


Only 82 days to go......

Perasaan gembira, takut, risau, x sabar semua ader. Dikala tengah seronok melihat perkembangan Nur Ayrissa, aku hampir t'lupa yg kandungan aku sudahpun menjangkau usia 7 bulan!!! Ya Allah, cptnya masa berlalu. Rasa mcm br semalam habis rasa loya2 di tekak ni akibat mabuk! Ni tup tap tup tap dah nak dekat waktu utk bersalin. Fuh, mcm manalah keadaannya nnt kan? Hope everything akan dipermudahkan oleh Allah. Pray for me ya frenz??? Huhu....

Dikala tgh sebuk melayan karenah si kakak, aku juga kdg hampir terlupa dgn kehadiran si adik dlm perut ni. Ermmm...sian baby kan? Bukannya mama x syg baby tau? Mama syg sgt kat baby. Tp at the same time kakak juga masih memerlukan perhatian yg lebih drp mama & ayah! Mama xmo kakak rasa terasing dan x dipedulikan dgn kehadiran baby nnt. I want to be fair to both of u dear! Mama love kakak & adik so so muchhhh.......Tak tahulah mcm mana hidup mama tanpa kalian!!! Ya Allah, selamatkan dan lindungilah anak-anak aku!!! :(

Yup, i'm 28 weeks & 2 days pregnant. Di usia ini my angle inside semakin aktif. Semakin juga notty asyik kicking2 mama jer. Wow, what a amazing feeling that i feel......Sgt touching okeyyyy bila kita dpt rasa ader denyutan nadi lain di dlm perut kita!!! Ader org dlm org. Heheheh...Alhamdulillah, ikut kata doc baby membesar dgn baik dan cantik! Movement dia, weight dia, fizikal dia semuanya OK! Syukurrr atas anugerah yg tidak ternilai ini...

Oklah, nnt aku update lg apa perkembangan diriku & baby yer? Semoga korang x boring asyik baca citer ttg pregnant, baby & blablablablaa jerrrr....Huhu!!! Bye....

08 March 2010

Bila Isteri MOGOK........


Bila isteri mogok,
Nak tgk muka suami pon xmo
Apatah lg nak senyum simpul tersipu2....

Bila isteri mogok,
Nak memasak pon xder mood,
Apatah lg nak siapkan apa yg patut...

Bila isteri mogok,
Nak sembang2 pon x kuasa,
Apatah lg nak bermanja mesra bergurau senda....

Bila isteri mogok,
Nak melayan anak pon maleh (anakku anak kau jua),
Apatah lagi nak melayan si ayah...

Bila isteri mogok,
Tahu pulak si suami bengangggg,
Tp x tahuuu isteri ni rasa 1000x benganggg...

Bila isteri mogok,
Tahu pulak suami buat muka toya,
Tp x tahuuu yg isteri ni lagilah nak tgk muka suami pon naik loya...

Bila isteri mogok,
Kata isteri derhaka,
Padahal si suami yg jd punca...

Bila isteri mogok,
Bukan reti nak minta maaf akui kesilapan,
Jauh sekali untuk memahami dan mengasihani...

Bila isteri mogok,
Si suami pon turut sama tunjuk EGO,
Konon dialah yg berkuasa ultraman taro...

Dan bila isteri mogok,
Segala menda jd x kena,
Padanlah mukaaa............



P/s : Tiada kena mengena dgn yg hidup ataupun yg telah mati. Cuma servey yg saya jalankan di pejabat dan dgn kenalan rapat!!!

05 March 2010

Mari Belajar Bersama Ayrissa.....


Alhamdulillah...dengan usia yg sudah pon menjangkau 2 tahun pada 6 Februari lepas, Nur Ayrissa semakin bijak dan cepat belajar. Kami iaitu mama & ayahnya begitu teruja dan seronok melayan setiap karenah dia. Jom kita ikuti perkembangan pembelajaran dia setakat ini.......

Subjek : Bahasa Malaysia

Q: Siapa Nur Ayrissa angkat tgn?
- Aayerrr....(sambil m'angkat tgnnya)

Q: Ayrissa syg mama ke syg ayah?
- Mama...(pastu diam kejap)...ayah! (pandai bodek 2-2 ekk)

Q: Ayrissa tinggal dgn wan yer? Mama & ayah nak pegi jln2.
- Nak ikut..nak ikut...nak ikuttttttttttt (x pelat utk perkataan ini)

"Jom gi tgk uwai using nakkk???" (ni kalo nak ngajak mama & ayah dia jln2)

"Gi tgk piss antek-antek nakk???Jom....." (pegi tgk fish cantik2 nak? - kalo ngajak mama & ayah pegi tgk ikan nemo kat kedai akuarium air masin)

"Ni mama unyer, ni Eicha unyerrr..." (kalo nak bg mama dia something or ader 2 brg pd dia..)

"Nak ido hotel..." (kalo jln2 nampak hotel)

"Nak nenneng..." (nak susu)

"Akit eruttt" (sambil tepuk perut dia ckp sakit perut)

Laparrr (kalo org semua dok ngadap mkn lunch ke dinner ke)
Bashhh (bas)
Aouttt (laut)
Ungai (sungai)
Bot (bot)
Mama (mama)
Ayah (ayah)
Wan (wan a.k.a mama gueh)
Tok tok (atok)
Ngah-ngah (pak ngah)
De-de (pak de)
Chu (pak chu)
Nenek (nenek)
Air (air)
E-pon (telefon)
Uda (kuda)
Ajah (gajah)
Uwai using (buai pusing)
Ukong (dukung)
Ijer (kejer)
Dai (kedai)
reng (aiskrim)
Owri (lori)
Owri apah (lori sampah)
Amuk (nyamuk)
Emut (semut)
Atak (katak)
Uduk (duduk)
Uchi (kerusi)
Aaik (naik)
Ompat (lompat)
Iyakkk (berak)
Empers (pampers)
Uaala angan (sapu tgn dia panggil tuala tgn sbb stp kali nak tdo or nak isap nenneng, dia mesti nak ader sapu tgn kecik tu. Kalo x, payah sket laa....terjerit2!)
Nak alik (nak balik)
Mamam (makan)
Umah (rumah)
Angun (bangun)

Dan lain-lain lg.........(itu jer yg teringat di pikiranku)

Subjek : English

No (no)
Car (car)
Aeopen (aeroplane)
Baby (baby)
Piss (fish)
E-raffss (giraffe)
E-rwa (zebra)
Annkie (monkey)
Ok (okay)
Ekiu (thank u)
Bye (bye)
Flying kiss (dia tau wat aksi flying kiss tp x reti sebut)
Seat down (dia tahu duduk cuma x reti sebut lg)
End yup (Stand up)

Subjek : Pendidikan Islam

Awwoh (Allah)
Ilah hroma him (bismillahirrahmanirahim)
Aekom (assalamualaikum)
Amin (amin tekup muka lps baca doa & salam tgn)
Ayang (sembayang)
Doa mkn: Awwoh uma rik ar na ima na ina amin.... (faham2 sendiri la korang. Hehe...)

Subjek: Matematik

Atu (1), uwer (2), igerr (3), mpat (4), imerr (5), enam (6), ujuh (7), apan(8), ilan (9), ulluhhhh (10).....(Alhamdulillah, dia bleh m'bilang straight smpai 10, cuma kdg2 dia t'tggal no. 8 / 9 jer...heheh!)

Lagu faveret:

Jit, Jit emut
apa akit aik atas....(lagu enjit2 semut tuuu...ulang kali2 sambil wat gaya)

Uwai aju-aju
Apai jung aner
Per alam aju
Untummm unga inerrr..... (lagu buai laju2. Hehehe..cute sgt sbb dia leh hafal serangkap tu dgn melodi yg betul)

Ibu, ibu....
kaulah atu tikuu..
illaaa ku be ukaaa
kau bur kan halluu....
ibu, ibu....
kaulah atu tikuuu...... (lagu ibu iklan susu fernleaf tu. Terharu sgt sbb dia leh ingat semua rangkap tu dgn melodi yg betul juga...seriyes! Nak menetes air mata i.)

Twinkle2 lilttle star (dlm bahasa dia yg payah nak dieja...tp melody dia sama. Kui3...aderlah wat gaya sket2...)
Pi ae day yu yu...
Pi ae day yu yu...
Pi ae day yu yu mama/eicha....
Pi ae day yu yu.... (lagu hepi beday. Klako sgt, dia nyanyi smbil tepuk tgn.....but, i'm proud of her!!!)

Oklah, nnt apa2 perkembangan dia yg t'kini i update lg yer? Tq & hepi wiken.....!!!

03 March 2010

Aku Wanita Biasa.....

Aku ini wanita biasa
Bisa sakit luka karena cinta
Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga

Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

#Maafkan aku bila hasratku keliru
Surut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih
Maafkan aku bila hasratku keliru
Surut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih hatiku

Kekasih hatiku maafkan aku
Aku wanita biasa

Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga
Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana


P/s : I loveeee this song so so muchhhhhhhh....(harap maklum yer, ia tiada kaitan dgn yg hidup mahupun yg telah matiiii)..... :P Dan sesiapa yg ader download lagu ni, bleh bg saya x??? Email me: adhoney18@yahoo.com. TQ!

01 March 2010

Happy Birthday Babah......

A Dad gives hope
When life is low
A Dad's a place
Where you can go
A Dad is honest
A Dad is true
A Dad is precious
My DAD is You

"HAPPY BIRTHDAY BABAH...."


- Pix atok dgn cucu 1stnya... :D -

23 February 2010

UPDATED: The Winner is.....................


Hye guys,

Sorry, keputusan pemenang terrr'delay' sehari. Huhu...i baru balik dr outstation smlm. So, x sempattt nak update blog! Sorry ye kpd u all yg tertunggu2....Oklah, xmo melengahkan masa lg, sekarang diumumukan PEMENANG CONTEST SEINDAH NAMA SECANTIK WAJAH ialahhhhh:
*

*

*

*

*


Kategori Nama Baby Boy:
  • Nuaim Ziqri (nikmat & ingatan: Jika yg dilahirkan nnt adalah bb boy, kami berharap dia akan membawa 1001 kenikmatan kpd hidup kami sekeluarga dan kehadirannya semestinya menjadi ingatan kami hingga ke akhir hayat...) - miz_miaz@yahoo.com

Kategori Nama Baby Girl:

  • Nur Asyfa (cahaya & penawar/penyembuh: Dan jika seorang lagi puteri bakal dilahirkan ke dunia ini, harapan kami semoga dia akan membawa cahaya dan menjadi penawar kpd setiap kedukaan dan dugaan yg kami tempuhi...InsyaAllah!) - sniffa_gilo@hotmail.com

Tahniah kpd para pemenang!!! Anda diminta emailkan maklumat diri dan alamat penuh untuk kiriman hadiah. Kepada semua yg menyertai contest ini, sekali lagi jutaan terima kasih diucapkan. Semoga hubungan yg terjalin tidak terputus di sini jer ye? Yg baik dtgnya drp Allah dan segala kekurangan adalah dtgnya drp kami sendiri. Have a nice day semua! Byeeeee......

18 February 2010

UPDATED: TOP 3 LIST~

Ok, nampaknya Contest Seindah Nama Secantik Wajah telah semakin sampai ke penghujungnya. Utk menjadikan contest ini bertambah suspenz, saya & suami telah listkan senarai TOP 3 yang mana salah satu daripada mereka bakal menjadi pemenang! So, check it out yaaaaaa:

Nama Baby Boy:
  1. Nuaim Ziqri - miz_miaz@yahoo.com

  2. Nabil Ziyad - wani3009@yahoo.com

Nama Baby Girl:



FYI, nama2 yg diberikan amatlah baik dan sedap2 semuanya sehingga naik pening jugak saya & suami utk memilih mana yg kami berkenan. Kepada yg tidak tersenarai, jgn kecik hati yer? InsyaAllah, lain peluang kita bertemu lg dlm mana2 contest yg bakal kami anjurkan. Tujuan sebenar contest ini diadakan selain utk memilih nama utk new arrival baby kami nnt adalah untuk mengeratkan hubungan sesama rakan2 blogger & pembaca yg sudi singgah di blog saya. Semoga dgn adanya contest ini, kita dpt bertukar-tukar pandangan dan berkongsi pengalaman2 lain di arena blog ini.


Oklah, nantikan keputusannya pada 22-02-2010 ni yer? Tungguuuuuuuuuuuuu.......

17 February 2010

Updated: Contest is Officially CLOSED~


Dengan ini secara rasminya saya mengumumkan bahawa Contest Seindah Nama Secantik Wajah telahpun DITUTUP!!! Saya dan suami ingin mengucapkan jutaan terima kasih di atas penyertaan anda semua yg sedikit sebanyak dpt membantu kami. Nantikan senarai top 3 dan pemenangnya nnt yer? InsyaAllah, kalo xder aral kami akan mengumumkan nama pemenang selewat-lewatnya 22-02-2010. Terima kasih......

15 February 2010

UPDATED: Contestant List~


Salam weekend semua!

Wowwwwww.....byknya penyertaan yg saya terima dan terlalu byk jugak nama2 cantik yg menjadi pilihan saya dan suami. Tq so muchhhh kpd semua yg sudi menyertainya ya...

FYI, atas sbb2 yg tidak dpt dielakkan, saya terpaksa memendekkan tempoh contest dalam masa 2 hari lg. Contest Seindah Nama Secantik Wajah ini akan berakhir pada 15-02-2010. Dan kpd sesiapa yg ader menghantar penyertaan tetapi penyertaan mereka tiada dlm senarai di bawah, sila emailkan sekali lg ke email adhoney18@yahoo.com atau ayrissa08@gmail.com. Penyertaan yg diterima selepas 15-02-2010 adalah tidak akan dilayan. Harap maklum!

Ok, berikut adalah senarai2 nama yg telah diterima oleh saya, check this out babeh:

Nama Baby Boy:
  1. Naeem Zhafir - miz_ain@yahoo.com
  2. Nu'aim Ziqri - miz_miaz@yahoo.com
  3. Naufal Zarif - miz_miaz@yahoo.com
  4. Naim Zabidi - miz_miaz@yahoo.com
  5. Naufal Zafran - syg_by_4ever@yahoo.com
  6. Nufail Zahrin - syg_by_4ever@yahoo.com
  7. Nasr Ziqri - cemomot@yahoo.com
  8. Nasr Zahidi - cemomot@yahoo.com
  9. Nuqman Zayyad - nurbai_1718@yahoo.com
  10. Naqeeb Zharhan - arynsalleh@ymail.com
  11. Naufal Zharfan - arynsalleh@ymail.com
  12. Naqeem Zharsyraf - arynsalleh@ymail.com
  13. Nabil Zayan - etty_0309@yahoo.com
  14. Najmi Zafri - ayuarjuna@gmail.com
  15. Nawfal Zarif - wani3009@yahoo.com
  16. Nabil Ziyad - wani3009@yahoo.com
  17. Nufayl Zahran - farhanin1984@gmail.com
  18. Nifail Ziyani - baizura_042000@yahoo.com
  19. Naqib Ziyad - syaz1601@yahoo.com
  20. Nuaim Zafar - syaz1601@yahoo.com
  21. Nadif Zahrin - syaz1601@yahoo.com
  22. Nufail Zafran - alfidah_adim@yahoo.com
  23. Naufal Zafran - alfidah_adim@yahoo.com
  24. Nur Zafryn Ziqri - chokkelat2605@yahoo.com
  25. Naufal Zafril - sniff_gilo@hotmail.com
  26. Naufal Ziqri - sniff_gilo@hotmail.com
  27. Naufal Zarif - sniff_gilo@hotmail.com
  28. Nizam Zakaria - sniff_gilo@hotmail.com
  29. Naufal Zulhairi - sniff_gilo@hotmail.com
  30. Naufal Zulikhsan - sniff_gilo@hotmail.com
  31. Nazril Zaizizan - sniff_gilo@hotmail.com
  32. Nazril Zafril - sniff_gilo@hotmail.com
  33. Nazril Zulhairi - sniff_gilo@hotmail.com
  34. Naufal Ziyyad - hahizan@yahoo.com
  35. Nashril Zarith - ateh_najibah@gmail.com
  36. Nabil Zameer - ateh_najibah@gmail.com
  37. Nasriq Zahrin - alix_jawa@yahoo.com
  38. Nasrul Zakwan - alix_jawa@yahoo.com
  39. Nazli Zafril - alix_jawa@yahoo.com
  40. Nukman Zaqwan - sitisarah87@gmail.com
  41. Naufal Zamri - zai90_uia@yahoo.com

Nama Baby Girl:

  1. Nia Athifa - miz_ain@yahoo.com
  2. Nisa @ Nisya Alia - miz_miaz@yahoo.com
  3. Nia Adlina - miz_miaz@yahoo.com
  4. Nayli Adlina - syg_by_4ever@yahoo.com
  5. Nasryn Aleesya - syg_by_4ever@yahoo.com
  6. Nazifa Aliah - syg_by_4ever@yahoo.com
  7. Nur Ayeesha - yusmaainnie@yahoo.com
  8. Nur Aneessa - yusmaainnie@yahoo.com
  9. Nur Afreena - yusmaainnie@yahoo.com
  10. Nur Azzalea - yusmaainnie@yahoo.com
  11. Nur Adlina - cemomot@yahoo.com
  12. Nureyl Audiah - arynsalleh@ymail.com
  13. Nadine Arissa - arynsalleh@ymail.com
  14. Nadleya Aqyla - arynsalleh@ymail.com
  15. Nufah Amalin - suzie284@yahoo.com
  16. Nur Arianna - ayuarjuna@gmail.com
  17. Nur Aleesya - wani3009@yahoo.com
  18. Nur Aneessa - wani3009@yahoo.com
  19. Nur Arissa - wani3009@yahoo.com
  20. Nadira Atikah - farhanin1984@gmail.com
  21. Najla Afrina - farhanin1984@gmail.com
  22. Najlaa' Afifah - baizura_042000@yahoo.com
  23. Nur Arlyana - nabiela90@gmail.com
  24. Naazneen Afrina - syaz1601@yahoo.com
  25. Najla' Azzalea - syaz1601@yahoo.com
  26. Nur Athirah - syaz1601@yahoo.com
  27. Nur Aina Aneesa - chokkelat2605@yahoo.com
  28. Nadhira Afrina - chokkelat2605@yahoo.com
  29. Nur Aidieraa - sniff_gilo@hotmail.com
  30. Nuzatil Awanis - sniff_gilo@hotmail.com
  31. Nerissa Aryana - sniff_gilo@hotmail.com
  32. Nerissa Ayrissa - sniff_gilo@hotmail.com
  33. Nazatul Ainal - sniff_gilo@hotmail.com
  34. Nida Ayrissa - sniff_gilo@hotmail.com
  35. Naura Auni - hahizan@yahoo.com
  36. Nisrina Alisa - ateh_najibah@gmail.com
  37. Natasya Arissa - ateh_najibah@gmail.com
  38. Najwa Alisha - ateh_najibah@gmail.com
  39. Nadwa Adzlina - ateh_najibah@gmail.com
  40. Nellysa Ariana - alix_jawa@yahoo.com
  41. Naqiyyah Amira - alix_jawa@yahoo.com
  42. Nabila Afeefa - alix_jawa@yahoo.com
  43. Natasha Alia - sitisarah87@gmail.com
  44. Nadrah' Adani - zai90_uia@yahoo.com

So far, itu sahaja nama2 yg masuk ke dlm mailbox saya! Kpd yg dah hantar tapi tiada dlm senarai di atas, sila email lg sekali ya selewat-lewatnya 15-02-2010!!! Jika dilihat, terdapat beberapa nama yg sama telah dihantar oleh peserta dan sebarang keputusan akan diumumkan oleh juri nnt. Jika nama yg sama itu terpilih mungkin kita akan buat cabutan bertuah atau penambahan hadiah terpaksa dilakukan. Just wait & see yaaaaaaaa....? TQ once again to all contestant! Muuuaaxx....