Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

30 June 2010

Dilemma Mama....

- Kakak oh kakak... -
Dah 24 hari aku berpantang. Sikit lagi nak abis. Hehe..sabo2!!! Pengalaman sepanjang 24 hari bergelar mama kpd 2 orang cahayamata ini amat2 memeningkan. Pening sbb kakak masih lagi berada di luar kawalan, masih lagi tunjuk perangai. Nasihat drp kawan2 agar aku sabar melayan karenahnya. Nnt bila adik dah besar, dah pandai main dgn dia, keadaan akan menjadi OK! Huhu...i hope so! Dan lamanyaaaaaaa nak tunggu adik beso!!!

Dengan kadaan aku & suami yg masih lg tgh menyesuaikan diri dgn situasi baru kitaorg, kami cuba belajar macamana nak menawan hati si kakak. Macamana juga nak mengajar dia menjadi seorang yg lebih behave & indepedent! Macamana juga nak membuatkan dia supaya lebih mendengar kata. Kadang tu dia bukannya x faham apa yg kita ckp, tp dia buat2 x faham dan cuba melawan apa yg kita ckp! Dgn usia dia yg 2 thn 4 bln, dia dah petah bercakap. Dan dia juga dah byk memahami apa yg kami perkatakan. So, dari segi itu tidak byk masalah yg dihadapi utk berkomunikasi dgn dia.

Kelmarin tgk rancangan Nanny 911 kat ntv7, dlm rancangan tu dia ckp budak yg berumur 2 thn ++ faham apa situasi yg berlaku pd dia. Dia juga faham arahan kita dan dia juga boleh mengawal kita jika kita tidak pandai mengawal dia. Fuhhh, mmg berpeluh aku tgk rancangan tu. Dan tetiba terlintas, xder ke Nanny mcm tu kat Mesia ni? Huhu.....aku & suami terlalu perlukan tunjuk ajar. Dan apa yg makin membelenggu aku tika ini ialah macamana jika aku dah start kejer nnt. Boleh ke wan dia handle dia dan boleh ke bertahan dgn perangai dia sbb at da same time nak jaga adik lg kan? Adoiiii...makin bertambah pening aku dibuatnya.

Dengan persoalan itu, timbul mcm2 cara kat otak aku ni. Pertama, samada adik kena hantar ke baby sitter lain dan yg kedua, samada kakak kena hantar pegi taska utk dia lebih explore/belajar dgn dunia luar???? Argghhh...stressnya bila fikir. Mana nak survey taska, mana nak biasakan kakak dgn suasana baru, mana nak cari baby sitter time2 skarang ni? Dan mana mampu nak hilangkan rasa risau dan kurang kepercayaan terhadap org lain selain ahli keluarga sendiri! Argghh...tolonggggggggg!!!!

Bila discuss dgn suami dia ckp kita tgk dulu kadaan dalam tempoh 2-3 bulan ni macamana. Kalo wan (mama aku) memang x larat nak control si kakak baru kita try & error cara lain. Huhu...Kadang tu fikir mcm aku menyusahkan mak aku jer tapi tuhla buat masa sekarang aku terlalu perlukan bantuan mama sementara nak tunggu anak2 tu besar sikit. Dan aku juga perlu belajar utk berfikir secara positif, memberi kepercayaan kpd org lain jika keadaan tidak dapat dikawal jugak! Susahnyaaaa..... :-(



P/s : Huhu..inilah DILEMMA yg aku hadapi. Moga kwn2 yg sudi singgah kat blog buruk aku ni boleh membantu atau memberikan aku idea yg pelbagai. Plszzzzzzzz....Thank you!

9 comments:

zino said...

kakak tu cemburu.. dulu dia yg menjadi tumpuan sekarang dah ada pesaing.. so dia jadi geram dengan adik dia hehe serikan sedikit massa semua akan kembali ok..

Diana Din said...

semua kembali ok nnt... aku dulu pun risau jgk takut x bleh handle 2 beradik tu... tp lama2, si abg akan behave dgn sendiri sbb dia dh faham apa kita ckp... x der apa laaa... boleh handle punyaaa...

Diana Din said...
This comment has been removed by the author.
Baby Tiger said...

huhuhuhu aku tak beranak lagi
tapi mak kau sure leh handle la.. dia kanlebih makan garam..

cik gObu said...

huhuh
sabar ye ada

setiap masalah ade jalan penyelesaianya

insyallah
lama2 t kakak mesti ok
and leh terima kenyataan dia dh ade adik

cik gObu said...
This comment has been removed by the author.
Ada Dalina said...

zino: huhu....thanx uncle...

diey: dah nak dekat sbln ni kakak still wat perangai gak.. :(

misya: nim, mak aku ader rungut camner la bila aku dh kejer nnt..tuh yg wat aku jd lg serba salah..

cik ween: i hope so cik ween..thanx

ummiaqeef said...

rasenye kalau xde ibunye kt umh dia x wat perangai sgt kot...

Ada Dalina said...

huhu...ntahla bett..riso aku!