Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

20 June 2010

Kesian Kakak.....


Ermmm...

Hari ni dah 14 hari Ayrissa b'gelar seorang kakak! Yup...setibanya adik di rumah lepas keluar dari hospital hari tu, dia begitu excited! Mama2 dia panggil...pastu dia nampak adik, dia tanya "baby Eicha?..baby Eicha?" (dia bahasakan diri dia Eicha). Dia nampak seronok sgt bila baby duduk dlm baby cot. Sikit2 dok intai adik dia. Tp bukan setakat intai okey, dia siap panjat2 lg baby cot tu. Fuhhh, risonya hanya Tuhan jer yg tahu...

Aksi merbahaya seperti panjat baby cot tu sedikit sebyk mengundang kemarahan aku & ayah dia. Memula ok lah finee...Bila dah larang tp x dgr jugak mulalah aku nak tinggi suara. Adoiiii....kan dah kena marah dgn mama! (Padahal mama memang cuba elak utk marah Eicha tau? Sorrryyy sgtttt......)

Seterusnya selain panjat baby cot and goyang2kan baby cot tu, pantang 'lepe' dia akan lepuk, cubit, cuit, picit adik dia. Mata kita nih mmg kena ekor jer stp pergerakan dia. Fuh, mmg jenuh...kang tak pasal2 adik dia kena penampar ke, kena lepuk ke. Baby halus lg kan...takut jugak!!! Satu 'peel' Ayrissa dia ade penyakit GERAM! Dia punya penyakit geram tu hanya org yg penah tgk je tahu camner. Dan oleh kerana penyakit geram dia tu jugaklah membuatkan aku, ayah dia, wan dia dan org2 kat umah ni risau dan selalu lah dia kena marah.

Aiiihhh...so far, mmg x terkawal dgn aksi dan perangai si kakak! Itu belum dia bantai ngamuk2 nak dukung, nak melayan dia main, nak pegi kedai/jln2. Mungkin jugak dia jd mcm tu sbb nak tagih perhatian kami kot. Yerlah kalo dulu, kami asyik melayan dia jer. Skarang ni, mlm2 mama kena berkepit dgn adik jer. Adik pulak kena dodoikan sambil b'gayut dulu br nak tdo. Dulu mama peluk and dodoikan kakak jer. Skarang ni selagi adik x tido kakak buatlah hal sendiri atau ayah dia yg take over. Kadang2 kesian sgt sbb dia jd independent jer. Kadang2 tu dia terlelap sendiri jer atas kerusi la, dpn laptop lah. Kadang2 dia xmo dgn ayah dia. So, dia buatlah hal sendiri.

To kakak,

Walaupun dah ade adik, mama & ayah sayang kat kakak sama jer mcm dulu. Cuma masa mama sekarang agak terhad utk melayan kakak sepenuhnya sbb adik kecik sgt lg. Kakak kena duduk diam2 dgn ayah, dgr ckp ayah sbb ayah kena byk uruskan kakak skarang ni. Nanti mama dah abis pantang, adik pun dah besar sikit mama bawak kakak pegi holiday yer? Kita pegi hotel (dia sgt suka duduk hotel), kita pegi zoo, kita pegi aquaria ke...? Kita tgk balik planning ke mana. Tp mmg hajat mama nak bawak kakak pegi holiday. Adik kecik lg, adik kena tinggal dgn wan dulu. Nanti adik dah besar sikit baru kita boleh pegi ramai2. Ok kakak...plz remember, x pernah pun sekelumit kasih syg mama hilang pd kakak. Mama harap bila kakak makin membesar nnt, makin matured kakak akan paham..!

Love,
Mama.....

6 comments:

Diana Din said...

sama mcm Ammar la, skang dia bnyk terlelap sendiri. tp x per, dia akan jd lebih berdikari dgn ada adik, kdg tu kesian jgk... & yg paling best, dia tau tu adik dia, sape2 nk sentuh adik dia pn x boleh... hehe...

Papa @ Mama Zara Sofea said...

Sebak pulak aku bila baca.. sian kan.. tertido sendirian dpn tv melayan perasaan... wpun zara takde adik lagi, tapi kenkadang bila aku tgk dia tido sendri dpn tv,amik napkin & bantal sndri cam sadis je... time tu la aku g kt dia, aku cium2 dia time dia tido.. kesian sgt aku tgk... tpi tu la kan.. sampai bila dia tak nk berdikari.. kena juga kan..

@Z said...

Ada, siap sedia la nak hadapi perangai si kakak yg kadang2 'cemburu' dengan kehadiran si adik..tapi bila adik dia dah reti nak bermain, baru dia mula kamceng..buat masa ni sabar je la dulu...

Ada Dalina said...

diey, tuhla...smpai bila dia nak manja2 dgn kita...dia kena belajar juga sbb dia kan sulung! ayrissa pon tahu tu adik dia..jgn org lain sentuh atau amik siap ar dia hamun..

yus, huhu..tuhla....kita kena pandai la main peranan. Jgn wat dia rasa terabai..

kak az, huhu...x sabo nk tggu adik beso..mesti best diorg ader geng nak main kan?

nway, thanx for advice...

ummiaqeef said...

alala tiannye...xpe,dia jeles tu mama dia bg perhatian kat adik je..tu yg dia buat drama tu..hehe..aku pun skang ni aqeef terlbh manja sgt..sikit2 nangis..padahal xde air mata pun..haha..sampai abah dia kate,'bg adik kang'..(speechless aku)

Ada Dalina said...

bett, huhu..tuhla...wat drama..
tp kdg tu drama dia tu sedih...
huk huk huk...
aqeef bg hint la tu nak adik..
wat2 x paham plak..wakakak
meh ar join club aku.. :P