Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

13 June 2010

Selamat sudah.......


06-06-10, 4.30pm :
- Walaupun tiada tanda2 utk b'salin, aku t'paksa ke hospital dan ditahan di wad atas arahan Dr. Jika esok aku x b'salin juga, aku t'paksa di induce utk m'percepatkan kelahiran. Pada ketika ini, aku hanya tawakal dan berserah kpd Allah. Semoga segalanya selamat dan dipermudahkan.

06-06-2010, 5.00pm :
- Sesampai di hospital, aku dipasang dgn mesin CTG utk pantau p'gerakan jantung baby dan pd masa yg sama Dr. check jln dah bukak 3-4cm. Aku bgtau aku x rasa sakit dan x rasa any contraction pon.

06-06-2010, 6.30pm :
- Aku masih lagi dlm screening room. P'gerakan baby aktif dan jalan pun dah bukak 4-5cm. Tp aku still x rasa apa dan xder any contraction jugak. So, Dr. bgtau aku kena admit dan Dr. akan check lg pd pukul 10.30pm utk tgk perkembangan. Mungkin aku akan b'salin mlm ni jugak sbb jln dah bukak 4-5cm.

06-60-2010, 10.30pm :
- Aku masih lg maintain senyum walau jln dah bukak 4-5cm. Serius, memang x rasa sakit langsung dan xder contraction yg dirasai. Pada jam ini jln still sama x berubah 4-5cm. Refer pakar dan pakar bgtau kita tunggu sampai esok pagi. So, mlm ni aku bleh tido dan rest dulu melainkan kalo tetiba aku sakit or keluar tanda. Aku pun suruh hasben balik dulu, apa2 nnt aku call.

07-06-2010, 9.00am :
- Aku telah dimasukkan ke labour room. Dr. lakukan CTG dan check jln dah bukak 5cm but no sakit and no contraction. Pakar datang dah terus pecahkan air ketuban. Aku mcm blur2 tetiba nurse suruh salin baju (dr baju wad pink ke baju putih). Dan aku masih cam baju tu kena pakai bila kita dah nak b'salin. Utk kepastian, aku tanya nurse tu, Dr. dah pecahkan air ketuban ke? Saya dah nak b'salin ke? Nurse tu ckp, YA! Huhu....aku cam x ready jer. Dah la hasben belum sampai2 lg. Pagi td aku hanya b'fast segelas air kopi dgn 1 keping stgh roti jer sementara nak tggu hasben dtg bwk makanan. Pakar td bgtau aku dah boleh panggil hasben utk teman. Nak x nak pagi ni aku kena b'salin juga. Sekali lg pengalaman ketika melahirkan Ayrissa dulu muncul. Kalo dulu aku t'paksa mengambil masa lebih kurang 10jam dlm labour room, kali ni x tahu lah brp lama. Tp. waktu melahirkan Ayrissa dulu aku x menanggung sakit yg lama. Rasa sakit tu sekitar 2-3 jam je. Sakit start sblm maghrib, selps isyak dia dah keluar.

07-06-2010, 9.05am :
- Aku call hasben dan dia masih b'siap2 kat umah. Aku bajet dlm pukul 11.00 @ 12.00 aku b'salinlah sbb jln baru bukak 5cm.

07-06-2010, 9.15am :
- Nurse drip 2 botol ubat kat tgn aku. Time Ayrissa dulu 3 botol tau nak tunggu dia keluar kali ni x tahu lah brapa. Huhu...aku melalui dgn sabar & debar.

07-06-2010, 9.25am :
- Aku mula rasa lain mcm. Contraction dah mula dirasai. Kekerapan dia dah 10min-10min. Aku mula cuak dan cuba b'tenang. Manalah hasbenku ni x sampai2. Huhu....

07-06-2010, 9.35am :
- Rasa sakit semakin x dpt ditahan. Aku rasa dah hilang arah dah. Ngiring ke telentang ke semua serba x kena. Nak2 lagi stress bila dgr bunyi mesin CTG tu. Dari situ kita bleh tahu kekerapan contraction yg dtg. Dan kekerapannya dah mula 5min-5min. Aku ckp kat nurse aku dah sakit kuat. Dia check jalan dah 7-8cm. Perhhhhhhh...cuma 2cm jer lg baby dah bleh keluar. Cepatnyaaaaaaaaa........Satu minit ke satu minit kekerapan kesakitan makin x ditanggung lg. Sampai aku t'paksa jerit kat nurse ckp aku dah x tahan. Belum sempat nurse tgk, aku dah push dan rasa baby nak keluar sgt2. Staff dlm labour room semua dah ready dan bleh plak tetiba aku tgh sakit yg amat tu wayar ubat kat tgn aku t'sangkut. Aku dah panik suruh nurse cpt2 tarik wayar tu sbb aku nak tahan kaki. Huhu....

07-06-2010, 9.58am :
- Alhamdulillah, dgn 3x push dan masa x sampai pun sejam aku dah selamat melahirkan seorang baby girl!!! Fuhhhhhhhhhhh.....rasa lega tu hanya Tuhan saja yg tahu. Sekian..........

14 comments:

zino said...

tahniah..

cik gObu said...

alhamdulillah

selamat dh yer

huhuhu menakotkan arr plak bile bace

ngeri lah

Diana Din said...

Tahniah, kita ni mmg geng senang nk beranak... hehe... Tembamnya baby ko... sgt comelll... hehe...

r33n said...

alahai..senang nye ada bersalin ek..alhamdulillah..2 princess in the house.. :-) Tahniah Ada..

::Mamalyna:: said...

tahniah ada...girl again! sonokler ayrissa yer..

mama aisar said...

tahniah kak..dah tue husben akak sempt xdtg temankan...alhamdulilah..senang akak bersalin...selamt berpantang k..kalu xde hal awl bulan 7 br sy n aisar balik kuantan..nanti ktorng singgah nak tgk baby asyfa,,k

ummiaqeef said...

akhirnya....adik lg beasr dr kakak..hehe..ejack smpat tgk x tu?

ainkhurun... said...

c0ngratsSs k.ada!!

Ada Dalina said...

zino : tq uncle..

cik ween: ngeri tu kejap jer..hehe

diey: huhu..tuhla..syukur sgt2 sbb segalanya dipermudahkan Allah. TQ..

cik reen: tq...

kak ejan : tq kak..yup, org dapur lg..hehe

ct: tq dek..hasben x smpat gak masuk...dia smpai2 jer bb dah nk kuar sgt2...huhu..ok, sggah tau..nak jmpa aisar yg makin besar tu gak..hehe

bett: tq...yup adik lg beso dr kakak sbb adik lg lama dr kakak dok dlm pewut..hehe..ejad x sempat daa...huhu

ain: tq...

Ada Dalina said...
This comment has been removed by the author.
adha said...

alhamdullillah.. da selamat. Tahniah.. bedebar2 baca citer ko.. hihi

owh selamat berpantang uyer

lily lotus said...

congrates :)..selamat berpantang yer

Ada Dalina said...

adha & sis lily: tq so much...

mama danial said...

seram dgr citer tapi gembira tgk cahayamata kan adda...???