Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

05 March 2010

Mari Belajar Bersama Ayrissa.....


Alhamdulillah...dengan usia yg sudah pon menjangkau 2 tahun pada 6 Februari lepas, Nur Ayrissa semakin bijak dan cepat belajar. Kami iaitu mama & ayahnya begitu teruja dan seronok melayan setiap karenah dia. Jom kita ikuti perkembangan pembelajaran dia setakat ini.......

Subjek : Bahasa Malaysia

Q: Siapa Nur Ayrissa angkat tgn?
- Aayerrr....(sambil m'angkat tgnnya)

Q: Ayrissa syg mama ke syg ayah?
- Mama...(pastu diam kejap)...ayah! (pandai bodek 2-2 ekk)

Q: Ayrissa tinggal dgn wan yer? Mama & ayah nak pegi jln2.
- Nak ikut..nak ikut...nak ikuttttttttttt (x pelat utk perkataan ini)

"Jom gi tgk uwai using nakkk???" (ni kalo nak ngajak mama & ayah dia jln2)

"Gi tgk piss antek-antek nakk???Jom....." (pegi tgk fish cantik2 nak? - kalo ngajak mama & ayah pegi tgk ikan nemo kat kedai akuarium air masin)

"Ni mama unyer, ni Eicha unyerrr..." (kalo nak bg mama dia something or ader 2 brg pd dia..)

"Nak ido hotel..." (kalo jln2 nampak hotel)

"Nak nenneng..." (nak susu)

"Akit eruttt" (sambil tepuk perut dia ckp sakit perut)

Laparrr (kalo org semua dok ngadap mkn lunch ke dinner ke)
Bashhh (bas)
Aouttt (laut)
Ungai (sungai)
Bot (bot)
Mama (mama)
Ayah (ayah)
Wan (wan a.k.a mama gueh)
Tok tok (atok)
Ngah-ngah (pak ngah)
De-de (pak de)
Chu (pak chu)
Nenek (nenek)
Air (air)
E-pon (telefon)
Uda (kuda)
Ajah (gajah)
Uwai using (buai pusing)
Ukong (dukung)
Ijer (kejer)
Dai (kedai)
reng (aiskrim)
Owri (lori)
Owri apah (lori sampah)
Amuk (nyamuk)
Emut (semut)
Atak (katak)
Uduk (duduk)
Uchi (kerusi)
Aaik (naik)
Ompat (lompat)
Iyakkk (berak)
Empers (pampers)
Uaala angan (sapu tgn dia panggil tuala tgn sbb stp kali nak tdo or nak isap nenneng, dia mesti nak ader sapu tgn kecik tu. Kalo x, payah sket laa....terjerit2!)
Nak alik (nak balik)
Mamam (makan)
Umah (rumah)
Angun (bangun)

Dan lain-lain lg.........(itu jer yg teringat di pikiranku)

Subjek : English

No (no)
Car (car)
Aeopen (aeroplane)
Baby (baby)
Piss (fish)
E-raffss (giraffe)
E-rwa (zebra)
Annkie (monkey)
Ok (okay)
Ekiu (thank u)
Bye (bye)
Flying kiss (dia tau wat aksi flying kiss tp x reti sebut)
Seat down (dia tahu duduk cuma x reti sebut lg)
End yup (Stand up)

Subjek : Pendidikan Islam

Awwoh (Allah)
Ilah hroma him (bismillahirrahmanirahim)
Aekom (assalamualaikum)
Amin (amin tekup muka lps baca doa & salam tgn)
Ayang (sembayang)
Doa mkn: Awwoh uma rik ar na ima na ina amin.... (faham2 sendiri la korang. Hehe...)

Subjek: Matematik

Atu (1), uwer (2), igerr (3), mpat (4), imerr (5), enam (6), ujuh (7), apan(8), ilan (9), ulluhhhh (10).....(Alhamdulillah, dia bleh m'bilang straight smpai 10, cuma kdg2 dia t'tggal no. 8 / 9 jer...heheh!)

Lagu faveret:

Jit, Jit emut
apa akit aik atas....(lagu enjit2 semut tuuu...ulang kali2 sambil wat gaya)

Uwai aju-aju
Apai jung aner
Per alam aju
Untummm unga inerrr..... (lagu buai laju2. Hehehe..cute sgt sbb dia leh hafal serangkap tu dgn melodi yg betul)

Ibu, ibu....
kaulah atu tikuu..
illaaa ku be ukaaa
kau bur kan halluu....
ibu, ibu....
kaulah atu tikuuu...... (lagu ibu iklan susu fernleaf tu. Terharu sgt sbb dia leh ingat semua rangkap tu dgn melodi yg betul juga...seriyes! Nak menetes air mata i.)

Twinkle2 lilttle star (dlm bahasa dia yg payah nak dieja...tp melody dia sama. Kui3...aderlah wat gaya sket2...)
Pi ae day yu yu...
Pi ae day yu yu...
Pi ae day yu yu mama/eicha....
Pi ae day yu yu.... (lagu hepi beday. Klako sgt, dia nyanyi smbil tepuk tgn.....but, i'm proud of her!!!)

Oklah, nnt apa2 perkembangan dia yg t'kini i update lg yer? Tq & hepi wiken.....!!!

2 comments:

NAJIBAH..:^_^:.. said...

hahaa..bijak nye ayrissa~!!

^_^

Anonymous said...

Hello,

can anyone tell me which is the best counter strike guide ? :)...i found this one :

http://www.downloadzdb.com/Counter_Strike_Best_Guide

What do you nigh roughly it ?

Thanx in advance

Sorry for my bad english :s