Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

07 April 2011

1st experience Ayrissa jumpa dentist~


06-04-11 (Rabu) : Mak aku a.k.a wan Ayrissa bgtahu yg Ayrissa dok mengaduh sakit gigi belah dpn. Nak nyonyot nenen sakit katanya.

Mama : Kakak sakit gigi ke?

Ayrissa : Ermm....

Mama : Esok kita g klinik nak, dekat Chuchu (Pak Su Ayrissa) pegi hari tu? Lps pegi klinik, gigi kakak x sakit dah, dah boleh isap nenen dah.

Ayrissa : Ermm..xnak (sambil geleng).

Mama : Eh, kenalah pegi. Dr. nak tgk jer gigi kakak. Mama ade, ayah ade. Kan kakak dah besar, dah nak pegi skool.

Ayrissa : Ermm.....(sambil angguk).


07-04-11 (Khamis) : Berjaya pujuk bawak dia pegi klinik hari ni.

Mama : Nnt masuk jmpa Dr. kakak bukak mulut besar2 tau? Dr. nak tgk jer.

Ayrissa : Kakak xnak..(sambil geleng).

Mama : Kenalah bukak besar2 baru Dr. boleh tgk. Kalo kakak x bukak besar2, nnt gigi sakit. Nnt ade kuar ulat dr gigi.

Ayrissa : (senyap je dia sambil memandang aku, angguk x geleng pon x).

Mama : Kejap je Dr. nak tgk. X sakit pon. Kakak kan dah besar, kakak kan gud gal?

Ayrissa : Ermm....(sambil angguk).


Ketika dalam bilik dentist,

Nurse : Duduk atas kusi ni yer? (sambil arahkan aku & Ayrissa)

Mama : Mehla kakak, kita duduk atas kusi tu?

Ayrissa : X nak..xnak...(sambil geleng kepala & berdiri keras je).

Mama : Mama dukung kakak heh?

Ayrissa : X nak..xnak...(sambil geleng kepala & berdiri keras jugak)


Last2 aku pon amik dukung dia sambil pujuk2 laa.

Mama : Mama kan ade. Dr. nak tgk kejap jer. (sambil dukung dia then duduk atas kusi rawatan tu).

Dentist : Baring ye? Mama pon baring sekali. (sambil nurse menekan button, kusi tu pon turun dgn sndiri).

Mama : Kakak, marilah baring dgn mama. Mama pegang kakak. (Ayrissa masih duduk atas riba aku, tgk jer aku terlentang sorang2).

Ayrissa : (Geleng kepala)

Mama : Cptlah kakak, Dr. nak tgk jer. Sekejap jer. Mcm kat dlm tv tu. (iklan colgate ke apa ntah yg ade budak2 main chek2 gigi).

Ayrissa : (Akhirnya turut baring jugak atas aku, aku pon peluk dia sambil pegang tgn dia. Kang bantai dia meronta tolak tgn Dr. kang nayaaa....)

Dentist : Ok, bukak mulut besar2. Dr. nak tgk jer...(pandai Dr. tu psiko).

Ayrissa : (Menurut perintah & duduk diam - good)


Setelah selesai, Ayrissa pon bgn dgn rilek jer. Dr. kata mmg ade rosak. Tp biasanya kalo budak 3 thn dia x cabut. Dia bg ubat dulu. Kalo melarat non stop, br kena dtg check blk. Fuhhh, sib baik. Seriau dah aku kot2 kena cabut ke. Sakittt woooooo....(aku pulak cuka gila vavas). Hahahaha... =))

Oklah, Ayrissa pon nampak cool jer lps jmpa Dr. tu. Harap2 lps ni dia x takut lg. Usah kata budak kecik fobia tgk dentist + klinik gigi + kerusi rawatan + peralatan dia, aku yg tua bangka ni pon fobia + seriauuuu tauuu??? Ngeriiiiiiiiiiiiiii beb! Huhu......

Dan, ketika perjalanan pulang ke kereta, Ayrissa berkata, "Kakak gud gal kan mama?" Aku hanya angguk sambil tersenyum! :)

Alhamdulillah...segalanya berjalan lancar. ;)



6 comments:

masviona said...

kakak yg gud gal...hiksss

Ada Dalina said...

MV, sib baik...kiter pon cam x confident jer dgn dia! huhu...

zino said...

ayrissa yg comel

ummiaqeef said...

good girl...

Ada Dalina said...

zino, tq atok..ekekekek!

ummiaqeef, good time mood baik jer..hehe!

Diana Din said...

good girl... aku ada niat nk bwk ammar jmpa dentist, utk check-up biasa jer... tp tu la, takut dia nangis pulak nnt... aku yg dh tua bangka ni pun takut jmpa dentis... haha...