Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

01 April 2011

I'm proud to be a mother to my both PRINCESS !!!

Kenapa tajuk entry aku begitu yer? Ermmm, ceritanya begini.... :

Seorg kakak di pejabatku telah peknen anak yg ke-3. FYI, kedua2 anak yg seblm ini adalah PEREMPUAN! Sekarang kandungan kakak tu dah mencecah hampir 7 bln. Yg menjadi kegusaran kakak itu adalah jantina baby yg bakal lahir nnt. Perempuan lagi kah atau rezki utk mendapat baby boy berpihak kepadanya? Apa yg boleh aku jwb, "Akak jgn pikir sgtlah...x penting pon jantina tu, semua tu kejer Tuhan....yg penting baby & ibu selamat! Akak xyah la scan2 nak tahu jantina, scan utk tgk keadaan bb jer. Biar jer surprise..." Kakak itu hanya tersenyum tawar. Mungkin jawapan aku itu jawapan yg standard utk menyedapkan hati dia kan? Huhu...

Sebenarnya, jauh di sudut hati, kegusaran dia mungkin akan terjadi jua kepada aku nnt. Iyer, siapa kata x risau. 2-2 org sblm ni dah perempuan + harapan si ayah yg terlalu tinggi utk mengharapkan seorg anak LELAKI! Fuhhhhhhhhh.....cam terasa berat jer beban bila kita memikul harapan org ni kan?

Teringat dulu waktu pegi scan utk bb ke-2. Excited sgt nak tahu jantina bb. Siap pegi jumpa pakar buat scan 4D bagai. Konon nak terang lg jelas laaa. Xperlah caj mahal pon. Berdebar hanya Tuhan jer yg tahu. Sampai2, Dr. check2 semua, aku tanya Dr. dia ckp maybe girl again. Cik Abg Chomel cam x puas hati, dia suruh Dr. tu scan kat bahagian 'situ' sekali lagi for confirmation. Dr. tu pon tunjukkanlah sekali lagi. Yup, confirm bb girl sbb kalo boy 'burung' dia akan jelas nampak Dr. tu ckp! Time tu aku cam berderau dah. Bkn berderau sbb apa, sbb kesian kat Cik Abg Chomel! For me, aku mmg x kesah dpt bb apa pon janji bb tu sihat dr segi segalanya. Tp, dari raut wajah Cik Abg Chomel nampak la dia cam frust! Huhu...

Mungkin Cik Abg Chomel masih teringat2 kata seorg kenalan dia. Brader tu penah ckp kat dia dpn aku cam gini, "Kalo kita x dpt anak lelaki maknanya kita belom betul2 ader waris!..." Aku sentap giler dengar. Brader ni waras ke x? Dia x tahu ke yg segala kejadian itu penentunya adalah dr Allah? Tp aku buat2 ok, buat x layan jer apa yg brader tu ckp. Cik Abg Chomel pon cam blur2 tp xderlah kitaorg bertanya blk or ber'beta' dgn dia. Senyap jerlah....

Pelik kan segelintir lelaki ni? Ego x bertempat! Sampaikan kejadian Allah pon mereka boleh persoalkan. Ade satu kes kematian ibu mengandung di hospital, ibu tu meninggal masa kandungan brp bln ntah atas sbb sakit jantung kalo x silap. Ibu tu dah ade 3 org anak perempuan sblm ni. Utk seterusnya Dr. mmg x bg dia mengandung dah sbb risiko yg dia hadapi. Tp dek kerana permintaan dan keegoaan suami dia yg terlalu inginkan anak lelaki maka ibu itu pon mengandunglah. Akhirnya belum tiba waktu utk bersalin ibu itu telah meninggal bersama bb dlm kandungannya akibat sakit jantung yg dialami. Tp, x tahu lah suami dia tu menyesal ke idak, apa dia kesah kalo isteri dia mati pon, bolehhhh kawen lain kan kan kan??? Huhu.....

Td aku terjah blog Kak Zai, terbaca entry di blog dia. Terbaca pasal fadhilat mengasihi anak2. Antara fadhilatnya yg berkaitan dgn tajuk entry aku ni adalah :
  • Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
  • Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.
So, kepada semua kaum lelaki terutama kaum bapa, renung2kanlah fadhilat di atas. Berbanggalah dengan kurniaan yg telah Allah bagi kepada kita. Allah itu maha Mengetahui atas apa yg Dia jadikan!

Kepada kaum2 ibu yg kegusaran spt aku dah ibu2 yg senasib, muhasabahlah diri. Jgn kerana dek keinginan suami kita menjadi serba salah dan rasa bersalah! Ade juga sesetgh mereka berpendapat selagi tidak mendapat anak lelaki & perempuan, kehidupan ini seolah-olah tidak lengkap! Istigfarlahh panjang2...atas segala ketentuan itu bersyukurlah kerana masih ramai di luar sana yg terlalu kepinginkan zuriat!

Begitu juga dengan aku, aku sgt berbangga memiliki dua org cahayamata perempuan ini! Allah itu maha mengetahui kenapa Dia bagi ini kepada kita dan tidak yang itu! Kannnnnnnnnnnn??? :-)


- My 1st lil' princess, Nur Ayrissa -


- My 2nd lil' princess, Nur Asyfa -

Mama & ayah love both of u so muchhhhhhhhhhhhhhhhh100x !!!


6 comments:

mama aisar said...

yap...betul kak...girl ke boy ke...sama jer..yg penting..sihat..


saya pun org kata la..kalu mengandung sekali lg..insyallah perempuan jugak..xtau nape..dia ckp tgk puting aisar...timbul..betul ke x..xtau la

Putra Mama said...

i pun dilema.. but my husb nk sgt ank girl coz i dh ade 2 putra... blh die ckp selagi x dpt bby girl, x blh berenti beranak.. sabo je lah.

zino said...

perempuan ke lelakai ke semua nya anugerah yg sangat bernilai.. kami dulu yg ke empat baru dapat pempuan hehe

sumysya said...

cam kite dulu tk kisah pun dpt same janji baby tu sihat...klu cacat cane?? dlm hati mmg lar nk lain2 tp tk mengharap sgt..alhamdulillah dpt sepasang...

nur rabiatul adawiyyah said...

bile baca blog awak ni teringat mase sy peknen dulu..ader sorg kakak ni ader anak laki dan dier kate kalau ader anak lelaki mertua syg coz ader pewaris..mmg mase tu sedih dan cite kat hubby tapi nasib baik hubby mmg harap anak kami kedua pon girl lagi..sekarang ni sy peknen kali ketiga dan doktor kate insyaallah boy..muke suami tak excited langsung coz dier harap girl lagi..hubby kate pewaris adalah anak pompuan coz anak pompuan kite nnti yg akan lahirkan anak dan bukan anak lelaki..huhu..saya mmg bangga ader anak pompuan yg ramai...

Ada Dalina said...

mama aisar, yeszaa..yg penting sihat! Hehehe...itu tekaan bidan x bertauliah tu...ader org ckp tgk pelibat peha la apa laa..

putra mama, hehehe....jenuhh ekkk? sy dah tetapkan kuota kat hasben..so, dia xleh ckp byk! huhu..

zino, yess, anugarah yg tidak ternilai...

sumysya, alhamdulillah....

nur rabiatul adawiyyah, bagusnyaa suami awk......bertuah!