Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

15 January 2009

WANITA HEBAT!!!

Program Motivasi Wanita & Kepenggunaan
Tarikh : 14 Jan 2009
Tempat : Lem. Kemajuan Perempuan Islam M'sia (LKPIM)
Semalam aku hampir terlupa yg aku kena pergi menghadiri program di atas. Tgh dok kalut2 prepare segala mcm dokumen utk Bos masuk mesyuarat, tetiba org dok jerit nama aku. "Ada, ko nak pegi xnak dgr ceramah?" Aiyakkk..den terlupo la doll!!!Aku pong menjawab "Nak2....tunggu sat." So, aku pong rushing lah berkejor bg itu ini kat Bos aku nak masuk miting kan. Jam dekat 8 lebih aku pong turun ke bawah. Bus JKNP setia menanti...Heheheh...Oklah, aku bkn nak citer pasal kekalutan dan kelupaan aku semalam. Apa yg aku nak citer kat sini ialah intipati program tersebut.
12 TIPS untuk menjadi wanita hebat :
1) Nur keimanan di wajah :
- Tunaikan perintah Allah dan tinggalkan laranganNya
2) Akhlak yang terpuji
3) Ilmu pengetahun utk menjadi yg bijaksana
4) Senyuman manis - Senyumlah wahai cik mek molek...
5) Berhias & berdandan utk suami..ahakss (biasa dok umah comot jer kan..kui3)
6) Meluangkan masa utk merawat diri - spa, medical check-up etc.
7) Hati yg dipenuhi dgn sifat terpuji - bukan busuk hatiii...
8) Penampilan mengikut syariat
9) Segera meminta maaf dan bersedia utk memaafkan
10) BERSABAR menempuh dugaan hidup.
11) Sentiasa menderma utk kebajikan
12) Bersifat penyayang kpd anak2 dan insan tersayang
Doa2 yg boleh diamalkan untuk :
1) Menyemai kasih sayang ke akhir hayat : Surah Al-Imran, Ayat 31 (sebut nama pehtu hembus dlm air tau)
2) Lembutkan hati (sesuai utk sesiapa jua yg cpt panas baran dan keras hati) : Surah As-Syura, Ayat 19 ( tiup kat air) & Surah Al-Ashri, Ayat 21 ( utk anak, tiup kat ubun2..utk suami/isteri kat tengkuk)
3) Jodoh: Surah Yusuf, ayat 4 (basuh muka & selawat)
Hehehe..itu jerlah yg dpt dikongsi bersama kot. Agak panjang huraiannyaa. So, aku bg isi2 penting jerlah ek? Korang nak tahu x siapa penceramah dia?Ustazah Siti Nor Bahyah & suami terchinta. Wow...mmg best ar depa ni bg ceramah. Aku 1st time g dengor ceramah mereka secara life. Mmg BEST!!! Kejap jer rasa masa 2 jam tu....X puassssss...Well done to Pej. KPD&HEP Pahang atas anjuran program yg begitu bermanfaat ini. Len kali wat lg ek?

4 comments:

Khas Lysha said...

mmgkan kalo dgr ustazah ni cakap 2 jam mcm 2 minit je.. sker dgr suara mendayu dia tue..

zino said...

susahnya nak baca di celah2 bunga tu hehe

Ada Ayrissa said...

khas lysha : Tuhla pasal...

zino : heheh..tajam2kan penglihatan anda... :P

lily lotus said...

tq for sharing ;)