Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

25 March 2009

~ Visit Indonesia 2009 ~

Taraaaaaaaa....Hehehe..mesti korang ternanti2 story mori aku dari Indon kan? Erm, rilek2...aku tgh bertungkus lumus utk menyiapkannya td. Hah, dah siap dah...Ok, ayuh bapak2 ibu2..ikutilah ceritaku ini dgn tenang yaa... :-P


- Day 1 -
Penerbangan Air Asia AK942 akan berlepas dari LCCT ke Padang, Indonesia, KLIA jam 0750am. So, utk penerbangan antarabangsa, kami kena check-in 3 jam b4 berlepas. Tp. kami agak lewat sbb terpaksa menunggu rombongan Cik Mel. FYI, aku tiba di LCCT jam 0500am tau. Sian Iris...tidur atas dokong jer. Alhamdulillah, lebih kurang pukul 0800am waktu tempatan (diorg lewat sejam dari kita), kami selamat mendarat di Balai Udara Minangkabau, Padang, Indonesia. Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Padang hanya mengambil masa 1jam 10minit. Kejap jer rupanya...Alhamdulillah jugak sbb cuaca pd pagi itu sgt baik. Indahnya permandangan dr atas awan. Betapa agungnya ciptaan Allah...Lokasi Padang terletak di persisiran pantai Kepulauan Sumatera Barat, Indonesia. Cara hidup mereka x jauh bezanya dgn kita. FYI, majoriti masyarakat sini berketurunan minangkabau dan agama yg mereka anuti juga adalah Islam. Bersyukur sbb kami tidak menghadapi masalah utk mencari restoran makanan halal. Alahh..korang mesti slalu mkn nasik padang kan? So, itulah makanannya...Selesai check-out, ketibaan kami telah disambut oleh Omm Jodie di airport. "Pak supir" yg akan m'jd tourist guide kami sepanjang kami di sana. Kami di bawa bersarapan di Restoran Lamun Ombak (mahal gilerrr) dan selesai mkn kami bertolak ke Kota Bukit Tinggi utk meneruskan percutian. Perjalanan dari Kota Padang ke Bukit Tinggi mengambil masa lebih kurang 2jam. Jln plak mak aii..jln kampung yg sebuk dan bengkang bengkok. Iris pening agaknya, tido jer dlm van.

Di pertengahan perjalanan, kami berhenti seketika di Lembah Anai Air Mancur. Tempat ni ader air terjun yg tinggi dr atas bukit. Kecik jer kawasan dia tp cantik..sejuk jerrr rasa. Amik gmbo dulu sekeping 2, pastu hilangkan haus ditekak dan kemudian teruskan perjalanan. Tiba di Kota Bukit Tinggi, kami menginap di Hotel Nikita dgn harga Rp242.000/nite. Convert ke duit kita lebih kurang RM80. Oklah kan...juz utk tido & mandi jer. Yg penting hotel tu selesa dan bersih. Tido kejap rehatkan badan...petang kami semua keluar utk melawat tempat2 yg menarik. Kami ke Taman Panorama yg terletaknya hanya 5mint dari hotel. Di Taman Panorama tu terdapatnya kubu tentera Jepun dulu atau nama komersialnya Lubang Jepang. Hehehe...dlm wOo lubang tu, kena turun tangga..Kalo x silap aku ader 132 anak tangga. Lubang Jepang ni jugak terdpt 6 pintu keluar masuk. Seram gak masuk dlm tu. Tp serius, x panas pon..sejuk jer w'pon kita berada beratus2 meter didlm lubang tu. Dari Taman Panorama juga, kita dpt melihat permandangan Small Grand Canyon yg begitu memikat pandanganku. Slps tu, kami semua menaiki kereta kuda plak ronda2 Kota Bukit Tinggi. Syiokkk wooo...Iris suka sgtt...deguk deguk..deguk deguk...Hehehehe...

Dan abis ronda2, kami teruskan lg sesi berjln. Kami semua nak pergi ke daerah Maninjau plak. Perh...punyalah jauh dgn jln yg mcm apa ngerinya. Bengkang bengkok, bukit bukau...Ngeri siottt..mengucap byk2 aku. Huhu...Sepanjang perjalanan ke sana, kami dihidangkan dgn pemandangan perkampungan tradisional yg begitu indah. Serius, aku x pernah tgk perkampungan seindah dan sedamai itu. Tenang jer....pastu dari atas bukit nampak Danau Maninjau yg luas terbentang berlatar belakangkan gunung-ganang yg berdiri gagah. Aku ingatkan laut...rupanya tasik wehhh.. Bapok besoooooo....Cantikkk sungguh...Indahnya alam ciptaan Allah. Kami menuju ke hulu daerah Malinjau semata2 utk menikmat ikan bakar yg tersgtlah sedap kata Cik Mel. Perhhhh....mmg maveles beb ikan bakar dia. X pernah aku rasa ikan bakar sesedap itu kat Mesia ni. Pastu ikan yg diorg bakar tu adalah ikan talapia. FYI, aku x mkn ikan talapia sbb hanyir tp yg ni usah kata x hanyir, dgn isi yg begitu manis sekali..waduh2.....rasa mau mkn 10 ekor dong...Hahahahaha....Kami mkn 7 org total dia tau brp? Rp100.000...Lebih kurang RM38 duit kita. Bapokkkk murohhhhhhh......confirm panjang umor, murah rezki, aku dtg sana lg semata2 nak mkn ikan bakor tu tau....Perut kenyang, balik hotel...tidoooooooo. zzZzzz....
- Day 2 -
Keseronokan kami ditempat org diteruskan lg. Kali ni kami dijemput bersarapan di rumah Omm Jodie. Perh, umah banglo tuuu...besar giler. Makanan tempatan yg dihidangkan kpd kami. Ader yg boleh masuk ke tekak aku, ader yg xleh..Hehehe...FYI, aku nih agak cerewet kalo bab2 mkn ni. Terima kasih yaa kerana sudi meraikan kami. Hehehe....siap promote kat kami telekung2 & kain2 pasang tu. Rambang mata kejap aku. Huhu...Slps tu kami pergi ke Benteng Fort De Kock & Rumah Minang. . Rumah Minang tu cam Muzium Minang. Keliling2 dia cam ala2 mini zoo. Ader gajah, unta, kanggaroo, burung2, tupai, ayam dll...Cantik gak taman sekitar Rumah Minang tu. Siap ader jambatan gantung lg tau yg menghubungkan Taman Benteng Fort De Kock dgn Rumah Minang tu. Iris sampai2 jer tido..lentok la atas dokong. Huuhu...sian anak aku. Lps jln2 tu, g lunch & balik hotel utk rehat. Petang tu kami pergi shopping brg2 souvenir utk dibawa pulang di Pasar Atas. (Leh tahan mahal gak...idaklah murah spt yg dikabokan...biasa2 jer nak2 depa tau nilai duit kita kan. Nak shopping guna RM pong buleh....suka sgtla depa). Aku rembat gak telekung 4 psg, kain pasang 4 psg, keychain, tudung, baju, dll...Ader yg org kirim, ader yg nak bg kpd keluarga dan rakan taulan dan ader yg utk guna pakai sendiri. So, u all, raya thn ni aku melaram dgn baju raya yg kainnya khas diterbangkan dr Indon yaa... :- P Kui3.... Dinner mlm tu, Cik Abg Chomel mkn nasik padang, aku & angah layan murtabak mesir. Perh...terangkatttt ar kelazatan murtabak mesir depa. (murtabak bandung = apam balik, murtabak mesir = murtabak biasa cam kita kat sini laa).
- Day 3 -
Hari ke-3 kami semua turun semula ke Kota Padang. Sbb, esoknya tu flight kami pukul 0830 waktu tempatan. Kalo nk bergerak dari Kota Bukit Tinggi takut x sempat/ader something bad happen..x pasal2 kami delay plak lg sehari. Huhu..utk langkah selamat, kami kembali ke Padang dan menginap di Hotel Hang Tuah. Hotel bajet jer...Rp200.000. Hahahah..mahall tuh.. :- P Lepak kat bilik kejap, pastu kuar jln2 cari mkn kat Plasa Andalas (depa spell plaza cam gitu tau)Hehehe...x best sgtla shopping mall depa. Cam aku p shopping mall kat kampung mana jer. Hehehe...sbg cth, kadaannya cam shopping complex kat pekan2 kecik kat negara kita nih. Penuh sesak dek org ramai...panas, aircond dlm shopping mall tu x rasa apa pon. Pastu bingit sbb ader show apa ntah. Cam reality show cari band2 baru. Suara depa mmg superb. Dah nama Indon kan...Kami lepak kat KFC. KFC sana lain meal dia tau. Best2 gak. Ayam dia best dr kita rasanya. Cam garing gitu hot & spicy dia tuh...Nyum2...Jln2 sekitar Kota Padang yg sesak. Nak2 plak skang ni depa tgh dok kempen pilihanraya awal April nih. Kete2/taxi2 bising sekali dgn bunyik hon. Diorg jenis main redah jer tau. Nak cpt jer...takut aku nak cross jln. Sabo jerlah...huhu..Dinner layan murtabak mesir again. Sgt2 sedap...

- Day 4 -

Pejam celik pejam celik, kami sudah sampai ke hari terakhir. Bgn2 pagi kul 5.00am sbb nak kena check-in kat airport kul 7.00am. Sarapan dulu di hotel.. Roti bakar depa isi coklat rice tau inti dia tu..sedapppp!!! Pastu tunggu van yg akan menghantar kami ke airport. Alhamdulillah, kami selamat tiba di KLIA pukul 10.00am waktu tempatan. Errmmm...satu percutian yg sgt menarik dan penuh dgn nilai tradisional. Org2 minang kat sana semuanya ramah tamah tau. Baik2 belaka. Xder apa yg perlu ditakutkan. X seperti gambaran kita terhadap mat2 & minah2 indon kat sini…InsyaAllah, panjang umor murah rezki kami bertandang lg ke sana yaa. Daa daa…(diorg bye2 cam gitu..ekekekek)

- Aksi budak kecik nih sepanjang percutian -
Hehehe...Dialah kebanggaanku. Iris mmg good gurl tau sepanjang bercuti. Baik jer. Xder pon meragam2 beralih angin ke apa ke. Cuma hari ke-2 dia kena sembelit so, meraung sakit agaknya. Huhu..sib baik ader ayah tolong settlekan. TQ ek ayah. I lap u..huhu..FYI, sepanjang kat sana Iris suka sgt tgk & naik kete kuda. X takut pon...dah dia jugak pandai bila org suruh wat aksi naik kete kuda camner. Hehehe...Bab berjln no. 1 ek Iris? Sepenat mana pon xper...atas dokong pon leh lentok. Sabo jerlah...Pastu dia jugak suka tgk aeroplane. Aku ajar la dia bunyi aeroplane camner, dia ingat. Bila org tanya, dia buat la bunyik & aksi aeroplane. Uuuummmmmm...bunyik nyaa...ekekeke...Lagi, nak2 skang dia dah mula nak berjln kan. Payah betol kalo nak dokong. Xnak dokong nak suruh org pimpin dia. Mcm la terrer dah berjln. Sabo jerlah...kalo dapat meniti ke suka sgt...Org nak amik dokong bwk jln pon xmo. Jenuh melayan. Si Damien anak Mel meragam time nak tido. Beralih angin agaknya. Yg geram, Iris bantai mengajuk Damien menangis. Huh, nakal betol...org dok pening nak pujuk kwn tu dia leh ajuk2 plak. Berjln area hotel tu suka sgt. Ghalokkkk....Sampai staff hotel tu kata " Riang ria ajaa diaa ya..temannya menangisss..." Huhu....org lain nak amik main ngan dia jgn harap la nak.. Jual mahal...Utk Iris, aku belikan baju tido batek & rantai stanless steal dgn ukiran nama "Ayrissa". .. Rp25.000 jer. Heheheh...nak pakaikan emas takut plak sbb budak2 lg kan. So, pakai besi jerlah Iris oiiii....Oklah, panjang berjela2 stori aku nih. Stop dulu yaa....penat menaip...ekekekke...Cau cincauuuu...

10 comments:

nisa shari said...

wahhh..bagusz..baguss..satu report yg amat bagus skaliiii....

arnirina said...

bestnyeeerrr! nak kena gi jugak nie! tapi mencik betol kalu book tiket air asia nie. asik full memanjang!

Ada Ayrissa said...

nisa shari : bagus ka kak nisah?huhu...cam hapa jer ayat..bahse paso... :P

arnirina : hehehe...kena tiap hr bukak airasia.com kak arnirina...sbb kalo t'lmbt mmg full...

[S]itie [B]Um [B]Um said...

alaa..nape x bwk kite??

Diana Din said...

bestnya... cuti-cuti malaysia..hehehe

Baby Tiger said...

huhuhu takder ke pic ayrissa ngan damien berdua.. amboi..dating kat indon ek ayris?? :P

Ada Ayrissa said...

Sitie Bum Bum : Len kali ek cik ct..hihihi

Diana Dina : Correction..cuti2 indonesia ar cik diey....huhu

Baby Tiger : Isk...bahaya kalo amik gmbo ber-2..nnt kuar gossip2 liar..muahahha..

^arween^ said...

wahhhh
takde ole2 ker utk kite

best lah jeles

Ada Ayrissa said...

arween : ole2 ader...tp syaratnya kena dtg Kuantan.. :P

lily lotus said...

report yg sgt complete!