Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

16 June 2008

KURSUS BASIC LIFE SUPPORT SKILL (CPR)


Assalamualaikum semua...

Kengkawan, sori bebyk ek sbb x sempat nak inform yg aku terpaksa g kursus pada 11 - 13 Jun 2008 baru ni. So, sunyi sepi lah kejap blog nih sbb aku x dapek nak update apa jua story. Oleh yg demikian, hari nih aku post lah serba sedikit maklumat berkenaan dgn kursus yg aku hadiri itu. Hehehe...mentang-mentanglah aku kojer kat Jab. Kesihatan, kursus yg dibuat pon mesti nak ader kaitan dgn kesihatan kan. Kursus CPR yg aku hadiri tuh sebenonya sgt2 berguna tau. Ermm..sedar x sedar, malang mmg tak berbau kan. At least, bila kita ader basic berkenaan dgn CPR nih, kita mampu menyelamatkan nyawa org ramai..nak2 nyawa org2 t'sayang dikeliling kita. Ilmu yg diperolehi amat2 berharga. Aku belajar camner nak menyelamatkan nyawa org sesak nafas ke, tercekik ke dll. CPR tuh bermaksud "CardioPulmonary Resuscitation" atau dlm Bahase Malaysianya Pemulihan Jantung dan Paru2 (lebih kuang laa..ekekekke)

Erm..selain menyelamatkan org dewasa, fesi turut ajo cara nak selamatkan baby jugak tau. Lagilah aku bersemangat nak belajarnyer. Yerlah, sbb kita ader baby kan, so kena take serius jugak laa..Kpd korang yg tetiba nampak tawaran utk mengikuti kursus nih, aku nasihatkan baik korang pegi. Sgt2 bagus...i give 5 stars...Hehehehhehe...Pas dah abis kursus n praktikal semua, aderlah exam..Exam nih bg menentukan kita layak x dpt lesen CPR ni. Lesen nih kita boleh tunjukkan utk tolong org2 awam..kiranya org confident lah kat kita bila tgk lesen tu kan. So, keputusannya masih belum diumumkan. Ujian teori cam susah sket sbb aku x study. Ujian praktikal tuh senang sket la tp terabur jugak...hehehehhe...Oklah kengkawan, itu jer kesah aku berkursus hari tu. Jumpa lai..bye!!!

1 comment:

Aleeya said...

wooaaa ye lah org tu dah keje kat tempat ala kesihatan nehh heheheh harus le tau CPR kan....nnt ajar kak yaya leh mueehhehee