Mr. Zairezal's Family


~NAK BUAT SIDE INCOME, KLIK BANNER NI~

06 April 2009

Just You & ME !!!

- Nite@Tioman, juz both of us... -

- View & aktiviti... -

Sempena meraikan 2nd anniversary aku & Cik Abg Chomel + m'gantikan percutian kami yg x jadi pada Isnin lepas, kami dgn gemblenya terjah ke Mersing. Kunun2nya nak pergi ke somewhere in my memori iaitu Pantai Penyabung (pernah p bercuti with Cik Abg Chomel & kwn2 masa zaman bercintun dulu) tp ntah mcm mana dah nak dekat2 sampei tu Cik Abg Chomel boleh tanya aku "Kita g Tioman nak???" Aku pong apa lai, cam percaya x percaya jer lah kan. Mmg antara tempat kat Mesia yg paling aku nak pegi ialah Pulau Tioman. Tp. aku x terus angguk tau, aku cam confuse2 lg..aku tanya balik "Betol ke? Are u sure???.." Cik Abg Chomel just angguk & sengih...So, kami pon melewati simpang ke Pantai Penyabung dan terus je ke Jeti Tg. Gemok, Rompin utk menanya tiket dan sebagainya. Rupa2nya, utk personal trip kena p ke Jeti Mersing. Jeti Tg. Gemok hanya utk group je. Kitaorg pong meneruskan perjalanan ke Mersing pulak. Aku yg masih lg blur cam nak x nak pon ader nak p sana. At last, Cik Abg Chomel call kwn dia dan booking chalet utk kami. Kebetolan plak kwn dia tu ader family bisnes kat sana kan, so x susahla bg kami utk reserved chalet dll. Lps tu, call plak kwn Cik Abg Chomel yg sorg lg kat Mersing utk bwk kami ke jeti. Almaklumlah, kami x biasa how to buy tiket ke bot ke pakej ke kan. Cik Abg Chomel pernah p Tioman, tp 9 years ago. Lama tuuh...zaman muda2 dolu...Finally, we got our ticket to Tioman. Agent kat situ kata, we all bernasib baik sbb masih ader lg tiket. Biasanya org jarang walk-in / terjah camni...Hehehehe....Gembleee kata Cik Abg Chomel...

So, kami naik last ferry from Mersing to Tioman, 4.30pm..Perjalanan mengambil masa selama 2 jam utk sampei ke Pulau Tioman. Jauh tuuu....aku siap tido dgn mulut terlopong lg. Hahaha..Dan apa yg cuak, ferry tu laju giler. Kalah bus xpress Konsortium yg selalu xcident tu..terasa2 cam aku nak flight jer. Huhu...dah nama speed ferry kan. Berderum jer dia meluncur membelah ombak. Ekekeke...Alhamdulillah, kami selamat tiba di Jeti ABC pada pukul 6.40 cam gitu la. Hujan renyai2 menyambut ketibaan kami. Aku turun jer di jeti cam tergaman & terkedu. Yer ke aku kat Tioman nih? Huhu...yerlah kan, spt x percaya plak dgn kejutan Cik Abg Chomel nih. 1st perkataan dr mulutku, tenang!!! Yer, pemandangan pulau yg sgt2 cantik dan saujana mata memandang amat menenangkan hati ku ini. Kami terus berjalan ke chalet utk merehatkan badan (FYI, hanya lorong pejalan kami jer yg menghubungkan satu chalet ke satu chalet, paling muat pon motor tayar 3 je yg leh lalu). Aku rasa, kitaorg ber-2 jer pelancong dr Mesia. Rata2 semua omputih. Yg kelakor, org2 pulau kat situ cam pelik tgk kitaorg. Hehehe..so, aku ckp kat Cik Abg Chomel, kita menyamar jd org America Latin lah...Hahahahaha...Very privacy place beb!!! Serius..xder sapa nak kaco korang. Kami menginap di Doule Ace Resort, Teluk Air Batang. Very natural malay village...sgt2 best!!! No wonder why pelancong2 asing suka dtg sini. Mlm, xder apa nak buat...lgpon kitaorg dtg ber-2 jer kan. Kalo ramei2, leh wat BBQ ke, unggun api ke, camping ke...Ni bila juz both of us, lepak2 jerla. Dating org kata di bwh sinaran cahaya bulan yg indah sambil menikmati deruan ombak yg begitu mengasyikkan. Wakakaka...Kalo jd omputih leh gak layan bistro mabuk2 kan. Hehehe...Dinner di cafe tepi laut di dpn chalet kami tu jer. Aku mkn chicken chop, Cik Abg Chomel mkn nasik + ayam msk kunyit + telur dadar. Menu2 diorg semua dlm english. Sampai nak mintak menu masakan panas dlm bahasa melayu pong we all rasa kekok + adik yg amik order tu plak cam pelik bila kami order! Hehehe....

Keesokkan harinya tu, aku dah berazam konon nak bgn pagi2 nak menikmati keindahan cahaya pagi di 10 pulau tercantek dunia ni... Oklah, aku bgn kul 7.00am..matahari pon cam nampak x nampak lg sbb subuh2 hari td hujan renyai so, pg tu mendung la cuacanya. Sejuk jer pemandangan mata nih. Bestnya kalo hari2 aku dpt tatap pemandangan camni. Huhu...Aktivti pagi tu Cik Abg Chomel ajak berjalan menyusuri pulau. Dari Teluk Air Batang ke Tekek. Ke2-2 kampung ni dipisahkan oleh bukit. Kalo xnak jln kaki, kena naik bot. Tp kitaorg x tahu time bot camner so decide jln kaki jerlah redah memanjat bukit. Disamping dpt menikmati pemandangan yg indah, kami jugak dpt exercise sekali skala kan. Hehehe..jauh tuh....Aku rasa ader 10km pergi balik. Huhu...Kg. Tekek ni cam ibu daerah lah. Airport kat sini, bank kat sini, kedai2 pon byk kat sini, Pejabat2 kerajaan kat sini dll. Sampai di Tekek, kami breakfast duluuu...pastu aku ckp kat Cik Abg Chomel aku x sabar nak p snorkling kat Taman Laut nuu...Cik Abg Chomel kata OK!!! Hehehe..best2....syiokkkk wooo dpt terjun dlm laut. Nak2 plak dpt snorkling melihat keindahan hidupan di dasar laut kan. Cantekkkkkkkkkkkkkkkkkkk gilerrrrrrrrrrrrrrrr. 1st time aku snorkling ni tau. Air laut dia x yah ckpla kan...jernih sejernih-jernihnyaaa. (Actually aku nak lepas geram kat Pangkor hari tu..x dapek nak berendam sbb Iris ader kan...huhu) Best babe...serius wa ckp sama lu!!!

Kul. 12.00pm kami dah standby kat jeti. Cik Abg Chomel terpaksa blk awl sbb nak bukak kedai plak kan. Huhuhu...sedih..kejap jer rasa. X puas lg la abgggggg nak berendam & nak main dgn ikan2 tu. Huhu...Cik Abg Chomel kata, "xperlah..lain kali kita dtg lg yer syg...???" Heheheh.....ok! Great experience w'pon sehari semalam jer. InsyaAllah, lain kali murah rezki panjang umor kitaorg dtg lg. Mestiii punyaaaa. Dgr2 cam bulan Julai kan bang? Ekekekekek...So, itulah cerita percutian yg tidak disangkaa-sangka oleh kami. Semoga hubungan yg terjalin ini berkekalan selama-lamanya. Dan kita mulakan tahun baru ini dgn penuh rasa kasih sayang dan bunga2 cinta yer? I will do the best for u...Promise!!! Lastly, I lurve u so muchhhhhhhhhhh... Ummuuaahhhh !!! :- P

20 comments:

Khas Lysha said...

owh bestnyer! bestnyer! bestnyer!

miz_ain said...

wah...best 2....mana ko letak iris da????

adha said...

waaaaaaaaaaahhhhhhhh honeymoon ek... iris ko letak maner? bestnye....

Ada Ayrissa said...

khas lysha : mmg bestttt...hehehe

miz_ain : best2..iris tinggal ngan wan dia la weiiii...iskkk...

adha : lebih kuang honeymoon la..hahaha...iris tinggal okeyyyyy... :P

ummiaqeef said...

huhu..seronotnye..teringin gak nak g holiday..uwaa!!!

Ada Ayrissa said...

ummiaqeef : hehehe..jln jeles yer...
p la cuti2...mesia ke indon ke...
my advice, xyah bwk bb la..penatt kita xper, penat diaaa..huhu

Diana Din said...

weh..bestnya... nnt 2nd anniversary aku pon nk wak gempak gi bercuti x plan. haha...

Ada Ayrissa said...

Diana Din : A'ah...gembleee jer cik diey....syiokkk wooo...
juz back to our memory...huhu...

Baby Tiger said...

wahhh syok honeymoon!!

ummiaqeef said...

sape la pulok nak menjage anakku yg kuat meragam itu..huhu..best x tioman? cam nak g jgk je..ehehe...

Ada Ayrissa said...

ummiaqeef : anto la umah nenek dia..hahahha...

best gilakk...
privacy abis...
sana byk port...

ad3ck said...

eh anak sapa jaga? hehehe.

mama danial said...

fuyoooo.................akk jeles....

arnirina said...

uiii..ni mak jeles nie!

Ada Ayrissa said...

hahahha...sila la jelesssss....

biasa2 ajer la korang...

zanariah zakaria said...

bestnyer ada...
aku pun nak teringin nak pg tempat2 camtu
tapi tak kesampaian lagi...huhu

Ada Ayrissa said...

ko pegi time honeymoon nnt la zana...heheheh..br syiokkk...ahakss

nisa shari said...

wahhh..syiokk nye ..
teringat pulak nostalgia ai kt tioman ms b2 dolu2....

indahnye

Ada Ayrissa said...

hihihi..
sgt indah kan kak nisah?
ahakss...

YaYaTt said...

wah..wah..wah..wah..
syok nyer g honeymoon..
t'igt masa aku peknen kan si haris 7mths..g holilday kt tioman, kg tekek..hehehe

dlm alam perkahwinan ni ptt amalkan..msg2 bz keje kan..ptt celebrate agar kasih syg berkekalan..nice holiday cik adda..hehe